Volgens de politie verliep alles rustig en vreedzaam. De stad had eerder op de dag al beslist om de geplande tegenbetogingen van de islamofobe alliantie Thügida en de rechts-populistische beweging Pro Chemnitz te verbieden.

De politie was uit voorzorg wel in groten getale uitgerukt om het evenement in goede banen te leiden. De lokale politie heeft steun gekregen uit zes deelstaten en van de federale politie. Hoeveel agenten er werden ingezet, is niet meegedeeld.

Oproer

In Chemnitz is er al dagenlang protest van extreemrechts, neonazi's en andere tegenstanders van het Duitse vluchtelingenbeleid. Vorige week waren de betogingen ook uitgemond in rellen en in geweld op migranten.

Aanleiding was een steekpartij in de stad, waarbij een 35-jarige Duitser werd doodgestoken. Een Iraakse en Syrische verdachte zitten daarvoor in de cel.

Het festival ging maandag om 17 uur van start met een minuut stilte ter nagedachtenis van het slachtoffer. De bedoeling van de optredens was om een signaal tegen racisme de wereld in te sturen. 'We zijn niet naïef. We leven niet in de illusie dat we met één concert de wereld kunnen redden", zo verduidelijkte Felix Brummer, de zanger van de uit Chemnitz afkomstige rockband Kraftklub. 'Maar soms is het belangrijk om te tonen dat je niet alleen staat.' De frontman van Die Toten Hosen, Campino, ziet de grote opkomst van het festival als een aanmoediging.

Volgens de politie verliep alles rustig en vreedzaam. De stad had eerder op de dag al beslist om de geplande tegenbetogingen van de islamofobe alliantie Thügida en de rechts-populistische beweging Pro Chemnitz te verbieden.De politie was uit voorzorg wel in groten getale uitgerukt om het evenement in goede banen te leiden. De lokale politie heeft steun gekregen uit zes deelstaten en van de federale politie. Hoeveel agenten er werden ingezet, is niet meegedeeld. In Chemnitz is er al dagenlang protest van extreemrechts, neonazi's en andere tegenstanders van het Duitse vluchtelingenbeleid. Vorige week waren de betogingen ook uitgemond in rellen en in geweld op migranten. Aanleiding was een steekpartij in de stad, waarbij een 35-jarige Duitser werd doodgestoken. Een Iraakse en Syrische verdachte zitten daarvoor in de cel. Het festival ging maandag om 17 uur van start met een minuut stilte ter nagedachtenis van het slachtoffer. De bedoeling van de optredens was om een signaal tegen racisme de wereld in te sturen. 'We zijn niet naïef. We leven niet in de illusie dat we met één concert de wereld kunnen redden", zo verduidelijkte Felix Brummer, de zanger van de uit Chemnitz afkomstige rockband Kraftklub. 'Maar soms is het belangrijk om te tonen dat je niet alleen staat.' De frontman van Die Toten Hosen, Campino, ziet de grote opkomst van het festival als een aanmoediging.