Tienduizenden Denen gedenken slachtoffers, ‘deze aanslag treft iedereen’

Tienduizenden kwamen op de been tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers in Kopenhagen © REUTERS

Ondanks de koude hebben zo’n 30 à 40.000 mensen maandagavond de slachtoffers van de aanslagen van het voorbije weekend in Kopenhagen herdacht.

Vele manifestanten droegen kaarsen en toortsen, velen waren in tranen.

Ze liepen voorbij de plaatsen waar er twee doden waren gevallen.

“Een aanslag op joden is een aanslag op Denemarken, op ons allen”, zei premier Helle Thorning-Schmidt. “We dragen zorg voor elkaar.”

De voorzitter van de joodse gemeenschap, Dan Rosenberg Asmussen, riep moslims en joden op tot eenheid. “Onze gemeenschappelijke uitdaging is het extremisme.”

In Kopenhagen was kroonprins Frederik aanwezig.

De politie schatte dat er 30.000 mensen waren opgekomen, de organisatoren spraken van 40.000.

Elders in Denemarken waren er gelijkgestemde optochten.

Brussel

Op veel kleinere schaal, met zo’n 200 deelnemers, ging er ook een manifestatie door aan de Deense ambassade in Brussel.

“Deze aanslagen vallen onze vrijheid van meningsuiting aan, van godsdienst, van vereniging, van onderwijs en van gedachten, die de sokkel van onze democratie zijn”, aldus Jonathan De Lathouwer, voorzitter van de Unie van Joodse Studenten in België, een van enkele studentenorganisaties die de bijeenkomst aan de ambassade hadden georganiseerd.

Bloemen- en kaarsenhulde voor de slachtoffers
Bloemen- en kaarsenhulde voor de slachtoffers © BELGA

De Deense ambassadrice in België drukte haar verontwaardiging uit. “Denemarken moet zijn samenleving en fundamentele waarden beschermen. Een aanval tegen de joodse minderheid is een aanval tegen heel Denemarken. Het gaat niet om een strijd van het Westen tegen de islam en de moslims, maar wel een strijd voor het vrijwaren van de fundamentele waarden van onze samenlevingen”, aldus de ambassadrice.

Er werd een minuut stilte in acht genomen, gevolgd door de volksliederen van Denemarken en België. Aanwezigen legden ook bloemenkransen neer en staken kaarsen aan.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content