Tienduizenden Catalanen demonstreren tegen opschorten referendum

Catalonië: ondanks de regen kwam een massa volk op de been © Reuters

In enkele Catalaanse steden hebben in totaal tienduizenden mensen gemanifesteerd voor onafhankelijkheid en tegen het Spaans grondwettelijk hof dat een referendum hierover opschortte.

“Wij willen stemmen! Wij willen stemmen!”, was de slogan die in de manifestaties werd gescandeerd.

Tot het protest, dat doorging in felle regen, was opgeroepen door separatistische organisaties en vier politieke partijen, die samen een grote meerderheid hebben in het Catalaanse parlement.

De president van de regio Catalonië wil op 9 november een referendum organiseren over onafhankelijkheid. Hij kreeg daartoe de bevoegdheid van het regionaal parlement, dat hem met 106 stemmen tegen 28 ondersteunde.

De conservatieve regering in Madrid is er dan weer vierkant tegen dat de rijkste en meest geïndustrialiseerde regio zich afscheurt, en zocht hulp bij het constitutioneel hof. Zes uur na het indienen van de klacht uit Madrid kwam de rechtbank al, unaniem, met een antwoord en verklaarde de klacht ontvankelijk. Wat betekent dat het referendum opgeschort is, in afwachting van een behandeling ten gronde.

Schotse vlaggen

Catalonië heeft beroep aangetekend tegen deze beslissing, en terwijl dat beroep loopt, is de campagne voor het referendum stilgelegd.

Maar een woordvoerder van de regionale regering zei wel dat wat die regering betreft het referendum op 9 november zal doorgaan.

Tijdens de manifestaties waren veel Schotse vlaggen te zien.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content