Tienduizend honden geslacht voor hondenvleesfestival in China

Een slager grilt geslachte honden in een slachthuis in Yulin. © Reuters

N-VA-wil dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de Chinese ambassadeur ondervraagt over het Chinese hondenfestival waarbij jaarlijks ongeveer 10.000 honden worden opgegeten.

In de Zuid-Chinese stad Yulin vindt momenteel het hondenvleesfestival plaats, ondanks de groeiende protesten uit binnen- en buitenland. In totaal zullen op een week tijd zo’n tienduizend honden worden geslacht, aldus Chinese media. Dierenrechtenactivisten blokkeren straten in de stad en bevrijden honden en katten uit de slachthuizen. Ze hebben banners bij zich met boodschappen als “Ga de strijd aan tegen de illegale handel in hondenvlees” en “Bestraf het illegale transport van honden”.

Maandag werden ze nog hardhandig aangepakt door een twintigtal onbekenden, die de banners verscheurden. Een Chinese activiste betaalde dit weekend in totaal 1.000 euro om honderd honden te kunnen redden.

‘Dit stuit alle Vlamingen tegen de borst’

Ook N-VA-Kamerleden Yoleen Van Camp en Hendrik Vuye willen dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de Chinese ambassadeur ondervraagt over het festival. “Eigenlijk gaat het hier om martelpraktijken toegepast op dieren, vaak op gestolen huisdieren”, zeggen de twee Kamerleden. “Ook katten worden het slachtoffer van deze wreedheden.” Het volstaat de woorden ‘Yulin festival’ te googelen om geconfronteerd te worden met de meest weerzinwekkende beelden, stelt N-VA.

De parlementsleden vragen de minister van Buitenlandse Zaken in een brief om contact op te nemen met de Chinese ambassadeur. “Het bewust toebrengen van zoveel dierenleed mogen we niet dulden. Minister Reynders moet dit dan ook duidelijk meedelen aan de Chinese ambassadeur. Dit stuit alle Vlamingen tegen de borst. We moeten dit dan ook luidop durven te zeggen, stelt Vuye. Reynders verblijft momenteel in China in het kader van het staatsbezoek van koning Filip.

Pijnloos gedood

In China bestaan er geen wetten tegen het eten van hondenvlees, maar de manifestanten eisen dat wel rekening wordt gehouden met de bestaande hygiënische en administratieve regels. De hondenvleesverkopers en de andere voorstanders van het feest geven aan dat de dieren op een relatieve pijnloze manier worden gedood. Tegenstanders menen echter dat de viervoeters worden vergiftigd of doodgeslagen en verspreiden beelden van honden in kleine, verroeste kooien.

Volgens dierenrechtenorganisatie Animals Asia zijn veel van de honden verdwaald of werden ze gestolen van hun eigenaar. Elk jaar worden in de regio tot 10 miljoen honden gedood voor hun vlees, dat volgens de 500 jaar oude traditie de hitte in de zomer draaglijker zou maken. Het festival in Yulin bestaat sinds 2009. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content