Tien overlevenden na dramatische schipbreuk in Middellandse Zee

Bij twee schipbreuken op de Middelandse Zee zijn 700 mensen omgekomen, dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). © VTM

Hulpverleners hebben na het zinken van een schip met tot 500 migranten tien overlevenden en drie lijken in de Middellandse Zee gevonden, zo heeft directeur-generaal William Lacy Swing van de Internationale Organisatie voor de Migratie (IOM) bekendgemaakt.

Onder de overlevenden zijn er twee Palestijnen van 27 en 33 jaar die dagen op zee hadden gedreven en die na redding door een Panamees containerschip zaterdag op Sicilië over de schipbreuk 300 zeemijl ten zuidoosten van Malta hadden verteld.

De meeste mannen, vrouwen en kinderen die aan boord waren gegaan van het schip, dat op 6 september de Egyptische haven Damietta had verlaten, waren Syriërs, Palestijnen, Egyptenaren en Soedanezen.

Overlevenden zeggen dat mensensmokkelaars het schip tot zinken hadden gebracht nadat de opvarenden hadden geweigerd over te stappen naar een schip dat hen onveilig leek.

Volgens de IOM onderzoeken de autoriteiten berichten over een tweede scheepswrak voor de Libische kust met nog eens 200 migranten.

Nog luidens de organisatie zijn dit jaar al bijna 3.000 mensen verdronken die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Dat is ‘choquerend en onaanvaardbaar’, beklemtoont Swing. Vorig jaar eiste de clandestiene migratie 700 doden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content