Vijf soldaten zijn door onbekenden omgebracht tijdens een patrouille langs het Suezkanaal in het noorden van Egypte. Dat heeft de Egyptische veiligheidsdienst laten weten. In het zuiden van de Sinaï ontplofte een bomauto waarbij nog eens vijf mensen om het leven kwamen.

De dodelijk aanslag op de soldaten vond plaats in Ismaïliya, een streek waar de veiligheidstroepen, sinds de afzetting van ex-president Mohammed Morsi in juli, vaak worden geteisterd door aanslagen van islamistische groeperingen .

In het zuiden van de Sinaï ontplofte een bomauto voor het politiecommissariaat van Al-Tur. Volgens de ordediensten vielen daarbij vijf doden. Ook schoten onbekenden raketten af op belangrijke communicatieantennes in Caïro. Een belangrijke satellietschotel voor de internationale communicatie werd daarbij beschadigd.

53 burgerdoden

Eerder kwam het in Caïro opnieuw tot een bloedige confrontatie tussen de aanhangers van Morsi en de ordediensten, tijdens de viering van de veertigste verjaardag van de Jom Kipoeroorlog (6 oktober 1973). Binnenlandse Zaken bevestigde dat er bij de rellen 53 doden zijn gevallen, allen burgers. Volgens de regering is het hoge dodenaantal volledig te wijten aan de Morsi-aanhangers.

'Ze schoten om te doden'

"De ordediensten hebben enkel gebruik gemaakt van traangas om de demonstranten in bedwang te houden", zegt de woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Vierhonderd anderen werden gearresteerd.

De Moslimbroeders wijzen dan weer met een beschuldigende vinger naar de Egyptische regering. "Zij schoten om te doden", zeggen zij. (Belga/AVE)

Vijf soldaten zijn door onbekenden omgebracht tijdens een patrouille langs het Suezkanaal in het noorden van Egypte. Dat heeft de Egyptische veiligheidsdienst laten weten. In het zuiden van de Sinaï ontplofte een bomauto waarbij nog eens vijf mensen om het leven kwamen. De dodelijk aanslag op de soldaten vond plaats in Ismaïliya, een streek waar de veiligheidstroepen, sinds de afzetting van ex-president Mohammed Morsi in juli, vaak worden geteisterd door aanslagen van islamistische groeperingen . In het zuiden van de Sinaï ontplofte een bomauto voor het politiecommissariaat van Al-Tur. Volgens de ordediensten vielen daarbij vijf doden. Ook schoten onbekenden raketten af op belangrijke communicatieantennes in Caïro. Een belangrijke satellietschotel voor de internationale communicatie werd daarbij beschadigd. Eerder kwam het in Caïro opnieuw tot een bloedige confrontatie tussen de aanhangers van Morsi en de ordediensten, tijdens de viering van de veertigste verjaardag van de Jom Kipoeroorlog (6 oktober 1973). Binnenlandse Zaken bevestigde dat er bij de rellen 53 doden zijn gevallen, allen burgers. Volgens de regering is het hoge dodenaantal volledig te wijten aan de Morsi-aanhangers. "De ordediensten hebben enkel gebruik gemaakt van traangas om de demonstranten in bedwang te houden", zegt de woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Vierhonderd anderen werden gearresteerd. De Moslimbroeders wijzen dan weer met een beschuldigende vinger naar de Egyptische regering. "Zij schoten om te doden", zeggen zij. (Belga/AVE)