Negen doden aan universiteit in Oregon: schutter schreef ‘filosofie van de haat’

Ontsnapten zoeken troost © REUTERS

Bij een schietpartij aan een universiteit in de Amerikaanse staat Oregon zijn 9 doden gevallen. Ook de 26-jarige schutter kwam om het leven. Hij vroeg zijn slachtoffers, volgens overlevenden, naar hun religie.

Er zijn negen doden gevallen bij de schietpartij in de Amerikaanse staat Oregon, op een universiteitscampus. Het aantal slachtoffers schommelde eerder tussen de 10 en 15 doden.

Negen doden aan universiteit in Oregon: schutter schreef 'filosofie van de haat'
© Google Maps

De schietpartij vond plaats in het Umpqua Community College nabij Roseburg in het district Douglas, in de noordwestelijke kuststaat Oregon. De landelijke universiteit telt zo’n 3.000 vooral wat oudere studenten, die een nieuwe richting uitproberen. De gemiddelde leeftijd ligt op 38 jaar. Naast die voltijdse studenten zijn er ook 16.000 deeltijdsen. De studenten en de beveiligingsdiensten van het instituut mogen geen wapens dragen.

Schutter overleden

De lokale brandweer waarschuwde via Twitter: ‘Schutter actief op UCC. Blijf weg van die plaats’.

Een verantwoordelijke van Douglas, Chris Boice, meldde aan CNN dat de schutter na korte tijd “geneutraliseerd” werd. Wat, verduidelijkte sheriff Hanlin naderhand, betekende dat hij overleed in een confrontatie met de politie. 100 politieagenten doorzochten klassen en de bagage van studenten, op zoek naar eventuele handlangers van de schutter, en vonden in totaal vier wapens, een geweer en drie revolvers, die alle met de schutter in verband gebracht werden.

‘Heel haatdragend’

Oor- en ooggetuigen spraken mekaar nogal tegen. De ene had het over een “een minuut durend vuurwerk”, waarbij ze zich eerst niet realiseerde dat het om kogels ging. De moeder van een student gewaagde van “ongeveer 30 schoten”. Een andere getuige had 9 schoten gehoord. Een volgende getuige had helemaal geen schoten gehoord hoewel ze zich in de onmiddellijke omgeving van de schietpartij bevond. De meeste slachtoffers zouden in de sectie Wetenschappen zijn gevallen, waar de schutter van klas naar klas zou zijn gelopen. Volgens enkele getuigen vroeg hij naar de religie van zijn slachtoffers alvorens hij hen doodde.

De schutter werd door onderzoekers van de politie omschreven als een “heel haatdragende jongeman”, “iemand die overliep van haat”. Het is tot dusver niet duidelijk wat zijn verband is met de universiteit. Hij was er volgens de autoriteiten niet ingeschreven als student.

De schutter werd in Amerikaanse media geïdentificeerd als de 26-jarige Chris Harper-Mercer.

Volgens CNN had hij, of dan toch iemand die zich met zijn telefoonnummer identificeerde, aan de vooravond van de dodelijke actie op het anonieme forum 4chan aangekondigd dat hij iets gruwelijks zou ondernemen. “Ga niet naar school morgen als je in het noordwesten bent”. Op dat forum hadden de berichten een gemengde respons opgewekt. Sommigen moedigden hem aan om drastische daden te stellen, aldus CNN, anderen probeerden hem op andere gedachten te brengen. De berichten op sociale media zouden, nog altijd volgens CNN “een toenemende vrouwenhaat” tonen.

Nieuwssite The Daily Beast vond een datingprofiel waarin Harper-Mercer poseert met een wapen, zichzelf identificeert als een conservatieve Republikein, “georganiseerde religie” als een van zijn dislikes opgeeft, en het (katholieke) Iers Republikeins Leger paradoksaal genoeg als een van zijn likes. Volgens de Beast schreef hij op een site, naar aanleiding van andere massamoorden: “Het lijkt erop dat hoe meer mensen je doodt, hoe meer je in de schijnwerpers staat”.

NBC berichtte dat documenten van de schutter waren teruggevonden die “een filosofie van de haat” toonden.

De politie bevestigde al deze berichten niet, maar verklaarde wel dat de activiteit van de schutter op sociale media deel uitmaakt van het onderzoek.

(KVDA/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content