Thierry Baudet wint partijreferendum – Europarlementsleden scheuren zich af

Baudet wil Forum voor Democratie toch verder leiden © belga

Thierry Baudet heeft het omstreden referendum over zijn positie binnen zijn rechtspopulistische partij gewonnen. Driekwart van de leden van Forum voor Democratie die hebben gestemd, geven aan dat ze hem als partijleider willen behouden. De Europarlementsleden kondigden aan dat ze zich afscheuren van de partij.

Dat meldde de overwinning van Baudet op Twitter.

De oppositiepartij stelt dat ruim 80 procent van de leden zijn stem heeft uitgebracht. 76 procent van de stemmers wil dat Baudet partijleider blijft. Slechts iets meer dan 23 procent vindt dat hij het veld moet ruimen.

Het referendum verliep allesbehalve vlekkeloos en meerdere FVD-politici spraken zich er tegen uit.

Baudet blijft dus partijleider, maar de top van de partij is tot op het bot verdeeld. Een grote groep prominente leden besloot de partij te verlaten nadat was gebleken dat leden van de jongerentak JFVD zich antisemitisch , racistisch en homofoob uitlieten. Bovendien werden de schuldigen niet uit de jongerenafdeling gezet, maar kwamen ze juist op belangrijke posities.

‘Messias’

De driekoppige Europese fractie met Dirk Jan Eppink als voorman, had vooraf aangekondigd dat ze zich zou afsplitsen als Baudet de ledenraadpleging zou winnen.

De Europarlementsleden hielden voet bij stuk en gaan nu zelfstandig verder. Ze nemen Baudet niet alleen kwalijk dat hij volgens hen te weinig deed om antisemitisme in de jongerenbeweging van de partij tegen te gaan, maar ook dat hij FVD omsmeedde tot ‘een sektarische beweging’ onder ‘een soort messias’. Behalve Eppink zetelen Rob Roos en Rob Rooken voor FVD in het Europees Parlement.

Ze zeggen hun lidmaatschap van de partij op maar blijven in het Europees Parlement om daar ‘het Europees verkiezingsprogramma van FVD bij de EP-verkiezingen van 2019 te blijven uitvoeren’. Het drietal blijft ook deel uitmaken van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waarvan bijvoorbeeld ook de Nederlandse Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP) en de behoudende Poolse regeringspartij PiS deel uitmaken.

Daar houdt de onenigheid binnen het Forum niet op. Enkele partijleden stappen naar de rechter om het referendum aan te vechten. Het referendum staat volgens hen niet in de partijregels. Bovendien hebben eventuele tegenkandidaten geen tijd gehad om zich aan te melden.

Na het referendum wil het bestuur dat er een ledenvergadering komt over de samenstelling van het bestuur. Het bestuur, waarvan Thierry Baudet ook deel uitmaakte, is ook verdeeld over de toekomst van de partij. Het referendum moest juist een einde maken aan de onenigheid.

Lees ook: Verdwijnt Thierry Baudet uit het Forum? ‘Het ligt altijd aan iemand anders en nooit aan hemzelf’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content