Theresa May stelt kandidatuur om Brits premier te worden

Theresa May © REUTERS

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft zich zoals verwacht kandidaat gesteld om de opvolger te worden van premier David Cameron. Boris Johnson zal dat volgens de Britse pers over enkele uren doen. Daarmee komt het aantal kandidaten op 4.

David Cameron kondigde vrijdag, na het brexit-referendum, zijn ontslag aan. De partij moet een opvolger kiezen, die dan zowel partijleider als premier wordt.

Theresa May maakt in een gastbijdrage in de krant The Times haar kandidatuur officieel. Boris Johnson, de gewezen burgemeester van Londen, zal over enkele uren hetzelfde doen, meldt The Daily Express.

In het artikel in The Times, dat het startschot is van haar campagne om partijvoorzitter te worden, schrijft May dat ze zich samen met haar partij wil inzetten voor de gewone burger, in een “missie om van het Verenigd Koninkrijk een land te maken dat voor iedereen werkt”.

‘Geen spel’

De 59-jarige May haalt ook uit naar haar grootste rivaal Boris Johnson en zijn bevoorrechte achtergrond, en spreekt zich uit tegen de “figuren van Westminster” die nooit ontberingen hebben gekend en die denken dat het regeren van een land “een spel is”.

May stond voor het historische referendum aan de zijde van Cameron als voorvechter van het “Remain”-kamp. , maar ze is tegelijk voor een beperking van de migratie. Johnson, haar voornaamste rivaal, leidde het Leave-kamp.

Eerder hadden ook minister van Werk en Pensioenen Stephen Crabb en de voormalige minister van Financien Liam Fox zich kandidaat gesteld voor de opvolging van Cameron.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content