'Hoe lang nog blijven we olie op het vuur gooien?' vraagt Bram Vranken van Vredesactie over de wapenexport naar Mexico. 'Duizenden Europese wapens dragen rechtstreeks bij tot de escalerende drugsoorlog.'

De voorbije tien jaar zijn 130 FN-wapens met serienummer aangetroffen op Mexicaanse plaatsen delict. Dat blijkt uit onderzoek door Forbidden Stories, dat het werk van vermoorde Mexicaanse journalisten voortzet. Een consortium van ngo's publiceert vandaag bovendien een rapport over Europese en Israëlische wapens in de Mexicaanse drugsoorlog. Dat roept ook vragen op over de controle op wapenexport.

In minder dan drie jaar tijd zijn in België 9 labs ontmanteld voor de productie van de gevaarlijke synthetische drug methamfetamine. Dat blijkt uit cijfers die Knack en Le Soir opvroegen bij verschillende parketten en bij de federale gerechtelijke politie.

De gevaarlijke synthetische drug methamfetamine geraakt steeds meer ingeburgerd tijdens chemsex-events, bericht Knack in een onderzoek over crystal meth in de Lage Landen. Maar wat is Chemsex precies? Hulpverlener Jasper Janssens (Free Clinic): 'We zien een steeds groter wordende groep mannen waarbij chemsex ernstige gevolgen heeft.'

Nog meer Mexicaanse journalisten dan tot nu toe bekend werden het doelwit van cybersurveillance. En ook Mexicaanse kartels hebben toegang tot spionagetechnologie, blijkt uit een onderzoek van Forbidden Stories, dat als missie heeft het werk van vermoorde journalisten voort te zetten. Dit artikel maakt deel uit van de vijfdelige reeks The Cartel Project.

Acht jaar na de moord op de Mexicaanse journaliste Regina Martínez zet een internationaal consortium van 60 journalisten uit 18 landen, gecoördineerd door het platform Forbidden Stories, haar onderzoekswerk voort. In deze eerste aflevering van The Cartel Project, een reeks van vijf artikels, onthullen we hoe de échte daders buiten schot bleven in het officiële onderzoek naar Martínez' overlijden.