De Thaise roodhemden zijn bereid om te onderhandelen met de huidige regering, tegen wie ze al zes weken protest voeren. Dat maakte de leider Veera Musikapong bekend.

"Als de regering belooft het parlement binnen de 30 dagen te ontbinden, kunnen de onderhandelingen starten. Daarna krijgt de regering nog 60 dagen om de verkiezingen voor te bereiden", zo luidt de nieuwe eis van de aanhangers van de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra.

Eerst eisten de roodhemden de onmiddellijke aftreding van de huidige regering gepaard met nieuwe verkiezingen. Maar nu heeft premier Abhisit Vejjajiva dus nog 90 dagen de tijd om vervroegde verkiezingen te organiseren. Eerder stelde hij al voor om ze tegen eind dit jaar te organiseren.

Het is het eerste teken van een mogelijke verzoening sinds het protest van de roodhemden zes weken geleden volledig uitbarstte. Sindsdien leggen ze de hoofdstad Bangkok lam door de winkelwijk en het zakendistrict te barricaderen.

Gewelddadige confrontaties

De laatste tijd kwam het ook tot gewelddadige confrontaties met het leger. Donderdag vielen er nog drie doden en 70 gewonden bij een serie explosies door granaataanvallen. De roodhemden willen dat die incidenten onderzocht worden. "De regering moet stoppen met mensen te bedreigen en hun verantwoordelijkheid opnemen voor wat er gebeurd is", klinkt het.

De verzoeningspoging van de roodhemden komt er nadat de legercommandant, Gen Anupong Paojinda, besliste om geen geweld meer te gebruiken tegen de protesterende massa.

"Het gebruik van geweld zal de problemen niet oplossen, integendeel. Het leger moet zorgen voor de mensen en beletten dat de Thaise inwoners elkaar in de haren vallen", aldus Paojinda die sinds vorige week instaat voor de veiligheid in Bangkok.

De Thaise roodhemden zijn bereid om te onderhandelen met de huidige regering, tegen wie ze al zes weken protest voeren. Dat maakte de leider Veera Musikapong bekend. "Als de regering belooft het parlement binnen de 30 dagen te ontbinden, kunnen de onderhandelingen starten. Daarna krijgt de regering nog 60 dagen om de verkiezingen voor te bereiden", zo luidt de nieuwe eis van de aanhangers van de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. Eerst eisten de roodhemden de onmiddellijke aftreding van de huidige regering gepaard met nieuwe verkiezingen. Maar nu heeft premier Abhisit Vejjajiva dus nog 90 dagen de tijd om vervroegde verkiezingen te organiseren. Eerder stelde hij al voor om ze tegen eind dit jaar te organiseren. Het is het eerste teken van een mogelijke verzoening sinds het protest van de roodhemden zes weken geleden volledig uitbarstte. Sindsdien leggen ze de hoofdstad Bangkok lam door de winkelwijk en het zakendistrict te barricaderen. Gewelddadige confrontaties De laatste tijd kwam het ook tot gewelddadige confrontaties met het leger. Donderdag vielen er nog drie doden en 70 gewonden bij een serie explosies door granaataanvallen. De roodhemden willen dat die incidenten onderzocht worden. "De regering moet stoppen met mensen te bedreigen en hun verantwoordelijkheid opnemen voor wat er gebeurd is", klinkt het. De verzoeningspoging van de roodhemden komt er nadat de legercommandant, Gen Anupong Paojinda, besliste om geen geweld meer te gebruiken tegen de protesterende massa. "Het gebruik van geweld zal de problemen niet oplossen, integendeel. Het leger moet zorgen voor de mensen en beletten dat de Thaise inwoners elkaar in de haren vallen", aldus Paojinda die sinds vorige week instaat voor de veiligheid in Bangkok.