Het parlement verkoos vrijdag al de 44-jarige zakenvrouw en zus van voormalig premier Thaksin Shinawatra. Nu heeft ook de 83-jarige koning Bhumibol zijn goedkeuring gegeven.

Tijdens een korte ceremonie op het hoofdkwartier van haar Peu Thai partij, knielde Yingluck Shinawatra symbolisch voor een portret van de vorst. "Ik zal mijn kennis, competenties en rede gebruiken om hard en met eerlijkheid te werken aan het brengen van vrede, eenheid en verzoening in onze natie" zei ze achteraf.

Regering
Vier vijfde van haar regeringsploeg is reeds rond. Die ploeg - een coalitie met vier partijen - zal ze binnen de twee dagen voor goedkeuring voorleggen aan koning Bhumibol.

De vorige premier, Abhisit Vejjajiva, beet begin juli bij de parlementsverkiezingen zwaar in het stof. Het was de jongste politieke ontwikkeling sinds de militaire coup tegen Thaksin Shinawatra in 2006. Het land is nu verdeeld, met vele - gewelddadige - manifestaties tot gevolg.

Roodhemden
Thaksin vluchtte na zijn afzetting naar het buitenland. Ondanks de klachten van machtsmisbruik en zelfverrijking is de miljardair nog steeds heel populair bij het armere deel van de bevolking. Zijn aanhangers worden de roodhemden genoemd.

De traditionele machtselites steunen Abhisit Vejjajiva. Thaksin wordt beschouwd als de de facto-leider van Peu Thai. Hoe de nieuwe premier zal omgaan met haar broer, zal nu duidelijk moeten worden. (Belga/TE)

Het parlement verkoos vrijdag al de 44-jarige zakenvrouw en zus van voormalig premier Thaksin Shinawatra. Nu heeft ook de 83-jarige koning Bhumibol zijn goedkeuring gegeven. Tijdens een korte ceremonie op het hoofdkwartier van haar Peu Thai partij, knielde Yingluck Shinawatra symbolisch voor een portret van de vorst. "Ik zal mijn kennis, competenties en rede gebruiken om hard en met eerlijkheid te werken aan het brengen van vrede, eenheid en verzoening in onze natie" zei ze achteraf. Regering Vier vijfde van haar regeringsploeg is reeds rond. Die ploeg - een coalitie met vier partijen - zal ze binnen de twee dagen voor goedkeuring voorleggen aan koning Bhumibol. De vorige premier, Abhisit Vejjajiva, beet begin juli bij de parlementsverkiezingen zwaar in het stof. Het was de jongste politieke ontwikkeling sinds de militaire coup tegen Thaksin Shinawatra in 2006. Het land is nu verdeeld, met vele - gewelddadige - manifestaties tot gevolg. Roodhemden Thaksin vluchtte na zijn afzetting naar het buitenland. Ondanks de klachten van machtsmisbruik en zelfverrijking is de miljardair nog steeds heel populair bij het armere deel van de bevolking. Zijn aanhangers worden de roodhemden genoemd. De traditionele machtselites steunen Abhisit Vejjajiva. Thaksin wordt beschouwd als de de facto-leider van Peu Thai. Hoe de nieuwe premier zal omgaan met haar broer, zal nu duidelijk moeten worden. (Belga/TE)