Thaise hooggerechtshof zet premier Yingluck Shinawatra uit ambt

De Thaise premier Yingluck Shinawatra © IMAGEGLOBE

De Thaise premier Yingluck Shinawatra moet opstappen, heeft het Thaise Constitutionele Hof geoordeeld. Volgens het Hof is ze schuldig aan machtsmisbruik.

Het Thaise hooggerechtshof heeft eerste minister Yingluck Shinawatra uit haar ambt gezet. Volgens het hof heeft ze de grondwet geschonden met de vervanging van een topambtenaar ten gunste van een familielid.

“Wegens deze schendingen kan Yingluck niet langer aanblijven in haar rol als waarnemend eerste minister”, aldus het hof. De afgezette premier zei eerder nog dat ze geen persoonlijk voordeel haalde uit de promotie van haar schoonbroer, drie jaar geleden, tot nationale politiechef. Ook negen ministers zijn uit hun ambt gezet, omdat ze betrokken waren bij de volgens het hof ongrondwettelijke vervanging. Het gaat onder meer om de minister van Buitenlandse Zaken Surapong Tovichakchaikul.

De rest van het kabinet blijft aan, tot een nieuwe regering is aangesteld. Tienduizenden regeringstegenstanders hebben sinds november met wekenlange straatprotesten geprobeerd Yingluck ten val te brengen. Ze betichten haar familieclan ervan het land uit te buiten. Ze eisen een onverkozen interim-regering, die hervormingen moet doorvoeren. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content