Thailand vreest voor ziektes in overstroomde gebieden

© Epa

Na de zwaarste overstromingen in vijftig jaar in Thailand is het ergste voor Bangkok waarschijnlijk voorbij.

Als het hoogwater verder gecontroleerd door de sluizen wordt gevoerd en richting zee kan geleid worden, zullen de waterpeilen in de hoofdstad niet meer stijgen.

Minstens zes districten staan deels nog een meter onder water. Ook langs de Chao Phraya-rivier is de situatie nog hachelijk. Het Rode Kruis vreest de toename van ziektes door het deels al twee weken in de straten staande vuile water. Volgens het ministerie van Gezondheid vormen momenteel vooral verkoudheden en ontstekingen aan de voeten een probleem.

Bij het ministerie van Handel zijn bovendien tal van klachten wegens woekerprijzen gemeld. De regering zal daarom maximumprijzen vastleggen, onder andere voor drinkwater en rubberen laarzen, aldus lokale media.

Verouderde afwateringssystemen

Thailand en andere landen in Zuidoost-Azië hebben een bijzonder zwaar moessonseizoen achter de rug. Volgens deskundigen zijn echter ook verouderde afwateringssystemen en slechte planning medeschuldig aan de overstromingen. Zo hadden bijvoorbeeld stuwmeren veel vroeger gecontroleerd geleegd moeten worden. De bedreiging werd veel te laat erkend en dan bouwden de autoriteiten in de laatste minuut dammen om het commerciële centrum van het land, de hoofdstad, te beschermen.

De Thaise regering denkt ondertussen na over een miljardenkostend wederopbouwprogramma. Ze zou tot 900 miljard baht (21 miljard euro) vrijmaken. Regeringleidster Yingluck Shinawatra wil het bedrag niet bevestigen, maar zegt dat alles zal gedaan worden om de getroffenen weer op de been te brengen en het hoogwatermanagement zo te verbeteren dat dergelijke rampen niet meer kunnen gebeuren in Thailand. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content