De VS zullen tot het einde van het jaar 9.800 soldaten in Afghanistan behouden en zich langzamer terugtrekken. Dat zijn de Amerikaanse en Afghaanse president, respectievelijk Barack Obama en Ashraf Ghani, overeengekomen.

'Als gevolg van een vraag om flexibiliteit van president Ghani, behouden de VS hun huidige troepenaantal van 9.800 tot eind 2015', zegt een door het Witte Huis verspreide tekst. Die flexibiliteit weerspiegelt het nieuwe partnerschap met Afghanistan, zo is daaraan toegevoegd.

Oorspronkelijk zou, in het kader van de Amerikaanse troepenterugtrekking uit Afghanistan, nog maar zowat de helft van dat aantal eind dit jaar in dat land blijven. Later dit jaar valt een beslissing over het aantal troepen in Afghanisten volgend jaar, om uiteindelijk tegen eind 2016 en zoals eerder gepland een beperkt aantal soldaten, gebaseerd op de Amerikaanse ambassade in Kaboel, te hebben, aldus het Witte Huis. (Belga/AVE)

De VS zullen tot het einde van het jaar 9.800 soldaten in Afghanistan behouden en zich langzamer terugtrekken. Dat zijn de Amerikaanse en Afghaanse president, respectievelijk Barack Obama en Ashraf Ghani, overeengekomen.'Als gevolg van een vraag om flexibiliteit van president Ghani, behouden de VS hun huidige troepenaantal van 9.800 tot eind 2015', zegt een door het Witte Huis verspreide tekst. Die flexibiliteit weerspiegelt het nieuwe partnerschap met Afghanistan, zo is daaraan toegevoegd. Oorspronkelijk zou, in het kader van de Amerikaanse troepenterugtrekking uit Afghanistan, nog maar zowat de helft van dat aantal eind dit jaar in dat land blijven. Later dit jaar valt een beslissing over het aantal troepen in Afghanisten volgend jaar, om uiteindelijk tegen eind 2016 en zoals eerder gepland een beperkt aantal soldaten, gebaseerd op de Amerikaanse ambassade in Kaboel, te hebben, aldus het Witte Huis. (Belga/AVE)