Belgisch federaal procureur Frédéric Van Leeuw, de Franse procureur François Molins, de Spaanse substituut-procureur van de Audiencia Nacional Miguel Ángel Carballo, en de procureur-generaal van Rabat, Daki El Hassan hebben in Mechelen de jaarlijkse vergadering van de Quadripartite gehouden, het samenwerkingsverband tussen Spanje, Frankrijk, Marokko en België in de strijd tegen het terrorisme. De vier magistraten zien voldoende redenen voor bezorgdheid.

De technische ontwikkelingen op het vlak van communicatiemiddelen en de versleuteling van die communicatie verzwakken terrorisme-onderzoeken aanzienlijk en maken ze soms zelf onmogelijk, klinkt het. De Quadripartite vraagt dan ook dat hun regeringen zouden investeren om veiligheidsdiensten die ontwikkelingen te laten volgen en dat de nationale en internationale overheden het nodige zouden doen om de betrokken handelsbedrijven voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen.

Bovendien blijft de terreurdreiging aanhouden, en is er de problematiek van de terugkerende IS-strijders en hun minderjarige kinderen. Daarnaast blijkt dat het gevaar nu vooral uitgaat van mensen die erg snel radicaliseren en abrupt tot de daad overgaan op de plek waar ze leven.

'Deze nieuwe wijze van handelen en de problematiek van de radicalisering tijdens de opsluiting maken dat de hele samenleving mee moet werken om eerst te voorkomen alvorens te detecteren', klinkt het. De procureurs pleiten voor nieuwe synergieën met de veiligheids- en inlichtingendiensten, weliswaar met de nodige garanties voor de fundamentele vrijheden en de kwaliteit van het gerechtelijk werk.

Tenslotte maken de magistraten zich ongerust over de herhaaldelijke schendingen van het privéleven van de slachtoffers van terreurdaden.

Belgisch federaal procureur Frédéric Van Leeuw, de Franse procureur François Molins, de Spaanse substituut-procureur van de Audiencia Nacional Miguel Ángel Carballo, en de procureur-generaal van Rabat, Daki El Hassan hebben in Mechelen de jaarlijkse vergadering van de Quadripartite gehouden, het samenwerkingsverband tussen Spanje, Frankrijk, Marokko en België in de strijd tegen het terrorisme. De vier magistraten zien voldoende redenen voor bezorgdheid.De technische ontwikkelingen op het vlak van communicatiemiddelen en de versleuteling van die communicatie verzwakken terrorisme-onderzoeken aanzienlijk en maken ze soms zelf onmogelijk, klinkt het. De Quadripartite vraagt dan ook dat hun regeringen zouden investeren om veiligheidsdiensten die ontwikkelingen te laten volgen en dat de nationale en internationale overheden het nodige zouden doen om de betrokken handelsbedrijven voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen.Bovendien blijft de terreurdreiging aanhouden, en is er de problematiek van de terugkerende IS-strijders en hun minderjarige kinderen. Daarnaast blijkt dat het gevaar nu vooral uitgaat van mensen die erg snel radicaliseren en abrupt tot de daad overgaan op de plek waar ze leven.'Deze nieuwe wijze van handelen en de problematiek van de radicalisering tijdens de opsluiting maken dat de hele samenleving mee moet werken om eerst te voorkomen alvorens te detecteren', klinkt het. De procureurs pleiten voor nieuwe synergieën met de veiligheids- en inlichtingendiensten, weliswaar met de nodige garanties voor de fundamentele vrijheden en de kwaliteit van het gerechtelijk werk.Tenslotte maken de magistraten zich ongerust over de herhaaldelijke schendingen van het privéleven van de slachtoffers van terreurdaden.