Een terreurverdachte die jarenlang vastzat in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay is door een gewone rechtbank in New York van bijna alle tenlasteleggingen vrijgesproken.

Het proces was de eerste zaak van een terreurverdachte die werd behandeld door een burgerlijke rechtbank in de Verenigde Staten. De andere verdachten werden berecht door militaire rechtbanken. De Amerikaanse president Barack Obama wil zoals bekend Guantanamo Bay sluiten.

De 36-jarige Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani Ghailani werd verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, waarbij 224 mensen om het leven kwamen. Hij zou het dynamiet, een mobiele telefoon en een auto hebben geleverd die bij de explosies werden gebruikt.

HIj moest zich onder meer verantwoorden wegens terrorisme, moord en poging tot moord. Maar de jury achtte alleen een relatief licht misdrijf bewezen, namelijk een samenzwering om Amerikaanse eigendommen te verwoesten. De strafmaat moet nog worden bepaald, maar de man zou toch twintig jaar kunnen krijgen.

Een terreurverdachte die jarenlang vastzat in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay is door een gewone rechtbank in New York van bijna alle tenlasteleggingen vrijgesproken.Het proces was de eerste zaak van een terreurverdachte die werd behandeld door een burgerlijke rechtbank in de Verenigde Staten. De andere verdachten werden berecht door militaire rechtbanken. De Amerikaanse president Barack Obama wil zoals bekend Guantanamo Bay sluiten.De 36-jarige Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani Ghailani werd verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, waarbij 224 mensen om het leven kwamen. Hij zou het dynamiet, een mobiele telefoon en een auto hebben geleverd die bij de explosies werden gebruikt. HIj moest zich onder meer verantwoorden wegens terrorisme, moord en poging tot moord. Maar de jury achtte alleen een relatief licht misdrijf bewezen, namelijk een samenzwering om Amerikaanse eigendommen te verwoesten. De strafmaat moet nog worden bepaald, maar de man zou toch twintig jaar kunnen krijgen.