Belliraj (54) zit in de cel in de stad Salé. Hij ging samen met veertig medegevangenen in hongerstaking. "Hij wil niet langer wachten op zijn nieuwe proces", zegt Rachida Belliraj, de echtgenote van de tot levenslang veroordeelde vader van drie uit Evergem. Dat schrijft De Morgen.

Politieke moorden

Belliraj werd in 2008 tijdens een familiebezoek in Rabat samen met 28 medeverdachten gearresteerd op beschuldiging van terrorisme. Het netwerk-Belliraj zou verschillende bomaanslagen hebben gepleegd en zes politieke moorden in België in de jaren tachtig.

Belliraj legde bekentenissen af, maar deed dat naar eigen zeggen omdat zijn ondervragers hem dagenlang ondersteboven hingen aan een touw.

Onder de 28 medeverdachten bevonden zich zes vooraanstaande oppositieleiders, van wie sommigen tot 25 jaar cel werden veroordeeld wegens terrorisme. De zes werden na de Arabische Lente vrijgelaten.

Farce

De advocaat van een van hen, Mustapha Ramid, won in januari de verkiezingen en werd minister van Justitie. Hij beloofde een herziening van het proces.

In februari werd het dossier-Belliraj naar het Marokkaanse Hof van Cassatie doorgestuurd. Rachida Belliraj wacht al vier maanden. "Heel Marokko weet dat het proces uit 2009 een farce was. Hij en de andere verdachten vragen enkel een eerlijk proces."

Geen aanwijzingen

Rachida Belliraj gaat ervan uit dat hij na het proces snel naar huis zal terugkeren.

In België lopen sinds 2008 diverse onderzoeken naar de betrokkenheid van Belliraj bij de zes moorden. Tot nu toe zijn omtrent zijn betrokkenheid geen aanwijzingen gevonden. (Belga/TV)

Belliraj (54) zit in de cel in de stad Salé. Hij ging samen met veertig medegevangenen in hongerstaking. "Hij wil niet langer wachten op zijn nieuwe proces", zegt Rachida Belliraj, de echtgenote van de tot levenslang veroordeelde vader van drie uit Evergem. Dat schrijft De Morgen.Politieke moorden Belliraj werd in 2008 tijdens een familiebezoek in Rabat samen met 28 medeverdachten gearresteerd op beschuldiging van terrorisme. Het netwerk-Belliraj zou verschillende bomaanslagen hebben gepleegd en zes politieke moorden in België in de jaren tachtig. Belliraj legde bekentenissen af, maar deed dat naar eigen zeggen omdat zijn ondervragers hem dagenlang ondersteboven hingen aan een touw. Onder de 28 medeverdachten bevonden zich zes vooraanstaande oppositieleiders, van wie sommigen tot 25 jaar cel werden veroordeeld wegens terrorisme. De zes werden na de Arabische Lente vrijgelaten.Farce De advocaat van een van hen, Mustapha Ramid, won in januari de verkiezingen en werd minister van Justitie. Hij beloofde een herziening van het proces. In februari werd het dossier-Belliraj naar het Marokkaanse Hof van Cassatie doorgestuurd. Rachida Belliraj wacht al vier maanden. "Heel Marokko weet dat het proces uit 2009 een farce was. Hij en de andere verdachten vragen enkel een eerlijk proces." Geen aanwijzingen Rachida Belliraj gaat ervan uit dat hij na het proces snel naar huis zal terugkeren. In België lopen sinds 2008 diverse onderzoeken naar de betrokkenheid van Belliraj bij de zes moorden. Tot nu toe zijn omtrent zijn betrokkenheid geen aanwijzingen gevonden. (Belga/TV)