Terreurproces: Arab Bank moet slachtoffers Hamas compenseren

Asdud, begin 2004: 7 doden bij een dubbele zelfmoordaanslag © Reuters

Na een proces van 5 weken en na 2 dagen van deliberaties heeft een jury in New York beslist dat de Jordaanse Arab Bank, die onder meer geld stortte aan families van zelfmoordterroristen, terrorisme heeft ondersteund. De bank moet de slachtoffers compenseren. Er wordt voor één miljard dollar aan schadeloosstellingen geëist.

Dit is het eerste vonnis in zijn soort, en Arab Bank wordt de eerste bank die onder de nieuwe Anti-Terrorism Act wordt veroordeeld, de eerste bank die, hoewel ze geen bankregels heeft geschonden, toch verantwoordelijk wordt voor wat met geld van de bank is uitgericht.

300 Amerikanen, die op de een of andere manier, rechtstreeks of onrechtstreeks, tussen 2001 en 2004 het slachtoffer werden van zelfmoordacties, hadden zich in 2004 burgerlijke partij gesteld tegen Arab Bank.

Rechter Brian Cogan, die het vonnis voorlas, zei dat de bank onder meer Hamas en Islamitische Jihad financierde, die allebei door de VS als terreurorganisaties worden beschouwd.

De rechtbank boog zich over een vijfentwintigtal aanslagen in Israël, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever

De advocaten van Arab Bank beraden zich over een eventueel beroep tegen de uitspraak.

‘Niet bewezen’

De bank werd er onder meer van beschuldigd willens en wetens geld naar Hamas-verantwoordelijken te hebben versluisd. Enkele hoge leden van Hamas hadden een rekening bij de bank, onder meer Sheik Yassin, de stichter van de beweging, en Ismail Haniyah, de langdurige leider. Daarnaast stortte Arab Bank, op vraag van de ngo Saudi Committee 5.300 dollar (een kleine 4.000 euro) per aanslag aan de families van zelfmoordterroristen. Op de lijst van die zelfmoordacties stonden ook namen van Hamas-leden.

De bank ontkent niet dat ze dat geld heeft gestort, maar voert aan dat de begunstigden op geen enkele terreurlijst voorkwamen en zegt dat niet kan bewezen worden dat het geld is gebruikt om aanslagen te financieren.

De Arab Bank is de eerste bank die moet verschijnen op een proces onder de US Anti-Terrorism Act. De bank heeft een geschat vermogen van 46 miljard dollar. Volgens een advocaat van de slachtoffers wordt er voor één miljard aan schadeloosstellingen geëist.

De advocaten van de slachtoffers moesten bewijzen dat de aanslagen mede het gevolg waren van het geld dat Arab Bank had gestort. De jury achtte dat in het vonnis bewezen, maar werd volgens een verslag in The New York Times misschien ook beïnvloed door het feit dat Arab Bank documenten achterhield om de privacy van klanten te waarborgen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content