Later op de dag werd de basis van Janaale, 75 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu, door troepen van de AU heroverd, aldus Ahmed Abdi, een bevelhebber van het Somalische leger.

Bij de gevechten om de basis zouden 45 doden zijn gevallen: 20 AU-soldaten en 25 islamisten.

Volgens getuigen begon de aanval dinsdagochtend met een zelfmoordaanslag met een bomauto. Het voertuig ramde de ingang van de militaire basis en ontplofte. Daarna bestormden militanten de basis. Ze hadden ook een brug vernield waardoor de basis moeilijker voor hulpmissies bereikbaar was.

De AU ontkent dat Al-Shabaab de basis helemaal veroverde, maar spreekt van "een tactische terugtocht". Ooggetuigen verklaarden aan de BBC dat de met Al-Qaeda gelinkte groep wel degelijk de basis tijdelijk volledig controleerde.

De Afrikaanse Unie telt meer dan 20.000 "vredessoldaten" in Somalië om de pro-Westerse regering te helpen door meer Al-Shabaab te bestrijden. In juni kwamen nog meer dan zestig Burundese soldaten van de Afrikaanse Unie om het leven in een aanval van Al-Shabaab op een legerbasis.

Eerder dit jaar was Al-Shabaab ook verantwoordelijk voor een bloedbad aan een Keniaanse universiteit.

(Belga/RR)

Later op de dag werd de basis van Janaale, 75 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu, door troepen van de AU heroverd, aldus Ahmed Abdi, een bevelhebber van het Somalische leger.Bij de gevechten om de basis zouden 45 doden zijn gevallen: 20 AU-soldaten en 25 islamisten.Volgens getuigen begon de aanval dinsdagochtend met een zelfmoordaanslag met een bomauto. Het voertuig ramde de ingang van de militaire basis en ontplofte. Daarna bestormden militanten de basis. Ze hadden ook een brug vernield waardoor de basis moeilijker voor hulpmissies bereikbaar was.De AU ontkent dat Al-Shabaab de basis helemaal veroverde, maar spreekt van "een tactische terugtocht". Ooggetuigen verklaarden aan de BBC dat de met Al-Qaeda gelinkte groep wel degelijk de basis tijdelijk volledig controleerde. De Afrikaanse Unie telt meer dan 20.000 "vredessoldaten" in Somalië om de pro-Westerse regering te helpen door meer Al-Shabaab te bestrijden. In juni kwamen nog meer dan zestig Burundese soldaten van de Afrikaanse Unie om het leven in een aanval van Al-Shabaab op een legerbasis.Eerder dit jaar was Al-Shabaab ook verantwoordelijk voor een bloedbad aan een Keniaanse universiteit.(Belga/RR)