Terreurgevaar 'extreem hoog' in Groot-Brittannië, zegt minister van Defensie

29/11/15 om 11:45 - Bijgewerkt om 11:45

Terreuraanslagen zoals die in Parijs zijn volgens de Britse minister van Defensie, Michael Fallon, ook in Groot-Brittannië mogelijk. Volgens hem zijn de voorbije maanden minstens zes "uitvoerbare terreurplannen" verijdeld.

Terreurgevaar 'extreem hoog' in Groot-Brittannië, zegt minister van Defensie

Michael Fallon, Brits minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Cameron. © AFP

Terreuraanslagen zoals die in Parijs zijn volgens de Britse minister van Defensie, Michael Fallon, ook in Groot-Brittannië mogelijk. "Wat in Parijs en Brussel gebeurd is, zou ook gemakkelijk in Londen kunnen plaatsvinden", zegt de minister aan de krant The Sunday Telegraph. Het risico is "extreem hoog" en een aanval is "zeer waarschijnlijk".

De politie en de geheime diensten hebben volgens Fallon de voorbije maanden minstens zes "uitvoerbare terreurplannen" verijdeld. Maar details gaf hij niet. Verschillende steden zouden getroffen kunnen worden en de defensieminister waarschuwt vooral voor de eindejaarsperiode.

In het verleden waren er reeds dreigingen tegen winkelcentra, klink het. Fallon vraagt in de krant steun voor de plannen van de conservatieve regering van premier David Cameron om de terreurgroep Islamitische Staat (IS) niet enkel in Irak, maar ook in Syrië te bombarderen.

Komende week zou dergelijk voorstel reeds gestemd kunnen worden in het Westminster Palace, het Britse parlementsgebouw. Regeringsbronnen zeiden aan de Britse omroep BBC dat een kans op een stemming komende week in het House of Commons komende week stijgt.

Fallon zou zich volgens de BBC gesterkt voelen na gesprekken dit weekend met Labour-politici. De nieuwe Labour-leider, Jeremy Corbyn, is tegen een interventie. De partijleider, die uit de linkerflank van de partij komt, zei aan de BBC dat er nog geen beslissing genomen is of de parlementsleden gedwongen zullen worden de partijdiscipline te volgen bij een stemming. Corbyn heeft immers niet als zijn parlementsleden op één lijn hierover. (Belga/SD)

Onze partners