Terreurexpert Europol: ‘De jihadi’s zijn in korte tijd erg agressief geworden’

'Hoe beter een aanslag wordt gecoördineerd, hoe meer slachtoffers de terroristen kunnen maken.' © BelgaImage
Kristof Clerix

‘Het aantal jihadistische terreuraanslagen is helaas toegenomen’, concludeert Manuel Navarrete, dé terreurexpert van Europol.

17 AUGUSTUS 2017

Veertien mensen komen om bij een aanslag met een bestelwagen op de Ramblas in Barcelona. Onder hen een Belgische vrouw uit Tongeren. Bij een aanslag bij Cambrils valt één dode.

Na Parijs en Brussel sloeg in Barcelona opnieuw een georganiseerde terreurcel toe.

Manuel Navarette : Samen met de aanslag in Manchester (tijdens een concert van Ariana Grande op 22 mei vielen 23 doden, nvdr) was die van Barcelona de ergste Europese terreurdaad van 2017. Hoe beter een aanslag wordt gecoördineerd, hoe meer slachtoffers de terroristen kunnen maken. Maar des te groter is ook de kans dat ze worden gepakt, want ze moeten met elkaar communiceren om de aanslag voor te bereiden.

Waarom kon de aanslag in Barcelona dan niet verijdeld worden?

Navarette: Het Spaans-Franse onderzoek loopt nog, in samenwerking met België. Details kan ik daarover niet kwijt. Bijzonder is dat het ging om een terreurcel die haast als één individu handelde. Dat komt door de sterke verbinding van de celleden met hun leider, de imam, en door de onderlinge familiebanden. Bovendien waren de terroristen erin geslaagd om onder de radar van de veiligheidsdiensten te blijven. Ze bleken afkomstig uit een klein dorpje in Catalonië maar waren verhuisd naar Alcanar, tweehonderd kilometer zuidwaarts. Opmerkelijk is dat ze goed geïntegreerd waren in de Spaanse maatschappij, maar in korte tijd erg agressief werden. Dat radicaliseringsproces moeten we nog beter begrijpen, met niet alleen aandacht voor het individuele gedrag maar ook voor de interacties binnen de groep.

Samen met providers als Google kunnen we terreurpropaganda snel van het internet verwijderen.

Is het aantal jihadistische terreuraanslagen het voorbije jaar gedaald?

Navarette: Nee. Het aantal verijdelde, mislukte én gelukte jihadistische aanslagen in Europa is helaas nog toegenomen in 2017. Belangrijk is dat er vrijwel géén links bestaan tussen al die terroristen, al betuigen ze allemaal hun sympathie voor de IS. In zekere zin is dat goed nieuws, want dat betekent dat ze geen georganiseerde terreurcampagne kunnen plannen. Het gaat veeleer om herhalingen van telkens dezelfde single shot. Het slechte nieuws is dat het moeilijker is om te voorspellen wat de volgende stap zal zijn.

De val van de IS in Raqqa leidde niet tot een massale terugkeer van Syriëstrijders naar België.

Navarette: Ook de meeste andere Europese lidstaten zien maar weinig terugkeerders, op enkele vrouwen en kinderen na. Toch moeten we alle Syriëstrijders die terugkeren goed monitoren, want ze hebben geleerd om bloedbaden aan te richten.

Delen lidstaten meer terreurinfo met Europol?

Navarette: We stellen niet alleen een toename vast in kwantiteit maar ook in kwaliteit. In 2017 is het delen van informatie binnen Europa echt verbeterd. Toch hebben we een aantal aanslagen niet kunnen verhinderen. Succesvol zijn we wel in de strijd tegen online terreurpropaganda. Samen met de lidstaten en providers zoals Facebook, Twitter en Google hebben we gewelddadige inhoud snel van het internet kunnen verwijderen. Dat is belangrijk, want die propaganda wordt gebruikt om kwetsbare personen – onder wie minderjarigen – te radicaliseren en aan te zetten tot actie.

Partner Content