‘Terreurdaad waarschijnlijker dan technisch defect’

Egyptische minister Sherif Fathy na crash EgyptAir © AFP

De Egyptische minister Sherif Fathi acht de kans groot dat het gecrashte vliegtuig van AirEgypt een daad van terreur was.

“Zoals het er nu naar uitziet is de kans dat het om een terreurdaad gaat veel groter dan dat er een technisch defect plaatsvond, maar onderzoek moet dat uitwijzen”, zo zei de Egyptische minister van Burgerluchtvaart Sherif Fathi met betrekking tot het verdwenen vliegtuig van EgyptAir. Ook de chef van de Russische binnenlandse geheime dienst FSB gaat uit van een aanslag.

“Alles wijst erop dat een terreurdaad is”, zegt Alexander Bortnikov van FSB aan het Russisch persbureau Interfax. “Wij roepen iedereen, inclusief de partners in Europa, op om iedereen die voor deze terreurdaad verantwoordelijk is, op te sporen.”

Sinaï

De FSB-chef was eind 2015 nauw betrokken bij het onderzoek naar de crash van een Airbus A321 van het Russische Metrojet, die het doelwit was van een bomaanslag boven de Sinaï in Egypte. De aanlag kostte het leven aan alle 224 mensen aan boord en werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Russische president Vladimir Poetin uitte in een reactie zijn medeleven aan de Egyptische en Franse president en wenste de naasten van de passagiers sterkte toe.

De Airbus A320 (vlucht MS804 van Parijs naar Caïro) verdween om 02.29 uur Belgische tijd van de radar met 66 mensen aan boord, onder wie één Belg. Tijdens het laatste geprek met de Griekse verkeersleiders had de piloot nog aangegeven dat er “geen enkel probleem” was. (Belga/AVE)

Crash EgyptAir: ‘We moeten extreem voorzichtig zijn met speculaties’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content