Begin deze maand vierde sheriff Joe Arpaio de 22e verjaardag van zijn omstreden gevangenis Tent City in Arizona. Een plaats waar delinquenten amper voldoende voedsel krijgen, slapen in tenten en verplicht worden rooskleurig ondergoed te dragen, schrijft HP/De Tijd.

Arpaio richtte de gevangenis op in 1993. Hij was misnoegd over het feit dat gevangenen werden vrijgelaten door plaatsgebrek. Daarom besloot hij honderden tenten die overgebleven waren na de Korea-oorlog op te kopen en er gevangenen in onder te brengen.

Geen peper of zout

Op dit moment verblijven er ongeveer 2.000 gevangen in Tent City. De tenten zijn niet verwarmd in de winter, noch gekoeld in de zomer, waardoor de temperatuur kan oplopen tot 50 graden Celsius. Bovendien is de medische zorg er ondermaats. Twee keer per dag krijgen de gevangen een maaltijd, maar die bevat geen peper of zout, 'om extra te besparen.' 'De maaltijden zijn goedkoper dan hondenvoer', bericht HP/De Tijd.

En hoewel de kritiek over de 'inhumane' behandeling opstapelt, is Arpaio niet van plan zijn gevangenis te sluiten. 'We blijven doorgaan. Deze manier om delinquenten uit de maatschappij te halen, bespaart ons miljoenen dollars', schrijft ABC Arizona.

Schadeclaims

Maar wat Arpaio daar niet bij vermeldt is dat er verschillende schadeclaims lopen tegen hem en zijn gevangenis. Miljoenen dollars riskeert hij te verliezen.

Een deel van de klachten gaat over geweld door bewakers. Zo stierf de blinde en verstandelijk gehandicapte Brian Crenshaw in 2003 in Tent City, waar hij was terechtgekomen na een winkeldiefstal. Toen Crenshaw weigerde een formulier te tonen, werd hij ineen geslagen. Zijn nek brak en hij belandde in een coma. Uiteindelijk stierf hij. Voorts lopen er ook juridische acties tegen Arpaio omwille van corruptie.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is nochtans op de hoogte van enkele mistoestanden. 'Discriminatie en vooroordelen tegen Latino's komen veelvuldig voor', klinkt het in een rapport. 'Vooral gevangenen die niet goed Engels spreken, worden extra hard aangepakt. '

Populair

Toch blijft de sheriff op lokaal niveau erg populair en ook enkele Republikeinse kopstukken - zoals Donald Trump, Rick Perry en Herman Cain - toonden reeds hun sympathie voor Arpaio. Zijn controversiële uitspraken, waarbij vooral migranten het moeten ontgelden, maken hem alleen maar populairder.

Arpaio werd al vijf maal op rij herkozen als sheriff, wat hem tot langstzittende sheriff van de VS maakt. (AVE)

Begin deze maand vierde sheriff Joe Arpaio de 22e verjaardag van zijn omstreden gevangenis Tent City in Arizona. Een plaats waar delinquenten amper voldoende voedsel krijgen, slapen in tenten en verplicht worden rooskleurig ondergoed te dragen, schrijft HP/De Tijd. Arpaio richtte de gevangenis op in 1993. Hij was misnoegd over het feit dat gevangenen werden vrijgelaten door plaatsgebrek. Daarom besloot hij honderden tenten die overgebleven waren na de Korea-oorlog op te kopen en er gevangenen in onder te brengen. Op dit moment verblijven er ongeveer 2.000 gevangen in Tent City. De tenten zijn niet verwarmd in de winter, noch gekoeld in de zomer, waardoor de temperatuur kan oplopen tot 50 graden Celsius. Bovendien is de medische zorg er ondermaats. Twee keer per dag krijgen de gevangen een maaltijd, maar die bevat geen peper of zout, 'om extra te besparen.' 'De maaltijden zijn goedkoper dan hondenvoer', bericht HP/De Tijd.En hoewel de kritiek over de 'inhumane' behandeling opstapelt, is Arpaio niet van plan zijn gevangenis te sluiten. 'We blijven doorgaan. Deze manier om delinquenten uit de maatschappij te halen, bespaart ons miljoenen dollars', schrijft ABC Arizona.Maar wat Arpaio daar niet bij vermeldt is dat er verschillende schadeclaims lopen tegen hem en zijn gevangenis. Miljoenen dollars riskeert hij te verliezen. Een deel van de klachten gaat over geweld door bewakers. Zo stierf de blinde en verstandelijk gehandicapte Brian Crenshaw in 2003 in Tent City, waar hij was terechtgekomen na een winkeldiefstal. Toen Crenshaw weigerde een formulier te tonen, werd hij ineen geslagen. Zijn nek brak en hij belandde in een coma. Uiteindelijk stierf hij. Voorts lopen er ook juridische acties tegen Arpaio omwille van corruptie. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is nochtans op de hoogte van enkele mistoestanden. 'Discriminatie en vooroordelen tegen Latino's komen veelvuldig voor', klinkt het in een rapport. 'Vooral gevangenen die niet goed Engels spreken, worden extra hard aangepakt. 'Toch blijft de sheriff op lokaal niveau erg populair en ook enkele Republikeinse kopstukken - zoals Donald Trump, Rick Perry en Herman Cain - toonden reeds hun sympathie voor Arpaio. Zijn controversiële uitspraken, waarbij vooral migranten het moeten ontgelden, maken hem alleen maar populairder. Arpaio werd al vijf maal op rij herkozen als sheriff, wat hem tot langstzittende sheriff van de VS maakt. (AVE)