‘Tekenen van hoop in strijd tegen wereldwijde corruptie’

Sepp Blatter werd als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA geschorst na een corruptieschandaal. © Reuters

In 2015 was corruptie nog steeds schering en inslag in de wereld, maar er zijn ook tekenen van hoop, zo stelt Transparency International vast. De organisatie roept iedereen op om corruptie aan de kaak te blijven stellen.

Hoewel corruptie wereldwijd nog steeds schering en inslag is, zijn de resultaten van steeds meer landen in 2015 verbeterd. Dat blijkt uit de jaarlijkse index voor de perceptie van corruptie van Transparency International (TI).

De index voor de perceptie van corruptie is een samengestelde indicator gebaseerd op enquêtes, afgenomen bij experts en zakenlui. Ze wordt geleid door 10 onafhankelijke instellingen zoals Economist Intelligence Unit, World Economic Forum en de Wereldbank. Ze geeft hun perceptie weer van het niveau van corruptie van ambtenaren en politici.

Twee derde van de 168 landen scoorden minder dan 50 punten op een schaal van 0 (zeer corrupt) tot 100 (niet corrupt). Voor het tweede jaar op rij staat Denemarken op de eerste plaats. Somalië en Noord-Korea delen de laatste plaats met elk 8 punten.

De grootste daler in de corruptielijst is Brazilië op plaats 76. Dat heeft te maken met het Petrobras-schandaal waarbij tientallen politici betrokken zijn bij omkoopaffaires bij het staatsoliebedrijf.

Samenwerken

In landen zoals Guatemala, Sri Lanka en Ghana sloegen burgeractivisten dan weer de handen in elkaar om de corruptie uit de wereld te helpen, iets wat anderen zou kunnen aanmoedigen om in 2016 actie te ondernemen.

‘Corrupte kan worden verslagen als we met z’n alles samenwerken. Om komaf te maken met machtsmisbruik, omkoperij en geheime deals, moeten burgers hun overheden duidelijk maken dat ze er genoeg van hebben’, zo zegt TI.

Dit jaar roept de organisatie mensen op om via de website unmaskthecorrupt.org te stemmen voor het schandaal dat het meest symbool staat voor de wereldwijde corruptie. Onder de keuzemogelijkheden bevinden zich het FIFA-schandaal en de praktijken van de voormalige Oekarïense president Viktor Janoekovytsj, Zine El Abidine Ben Ali en Hosni Moebarak. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content