Tegenvaller voor Erdogan: AKP verliest absolute meerderheid in Turkije

Ahmet Davutoglu © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De AKP van president Recep Tayyip Erdogan wint de parlementsverkiezingen in Turkije, maar heeft voor het eerst in 13 jaar geen absolute meerderheid meer. De pro-Koerdische HDP haalt de kiesdrempel en steekt daarmee een stokje voor de aanpassing van de grondwet die Erdogan wilde doorvoeren.

Met meer dan 95 procent van de stemmen geteld, krijgt de AKP volgens CNN Türk 41 procent van de stemmen achter zich, goed voor 259 zetels van de 550 in het parlement. Bij de parlementsverkiezingen in 2011 haalde de AKP nog 49,8 procent.

Geen grondwetaanpassing

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan© Reuters

Dat betekent dat de partij van de islamitisch-conservatieve president Recep Tayyip Erdogan de meerderheid om alleen te kunnen regeren, verliest. De AKP zal dus een coalitie moeten vormen of in een minderheidsregering stappen.

Erdogan had gehoopt op een grote overwinning voor de AKP om de grondwet te hervormen en zijn macht als president uit te breiden.

Premier Ahmet Davutoglu (AKP) heeft al gereageerd: ‘De winnaar van de verkiezingen is duidelijk opnieuw de AKP, daar bestaat geen twijfel over. De beslissing van het volk is definitief en we zullen in overeenstemming met dit resultaat handelen.’

Kiesdrempel

De CHP komt als tweede grootste partij uit de stembusgang met 25 procent van de stemmen, gevolgd door de nationalistische MHP met 16,5 procent.

Selahattin Demirtas (HDP)
Selahattin Demirtas (HDP)© Reuters

De pro-Koerdische HDP volgt op de vierde plaats met 13 procent van de stemmen en haalt dus ruimschoots de kiesdrempel (10 procent) om voor het eerst in het parlement te zetelen. De partij van Selahattin Demirtas heeft een coalitie met de AKP al uitgesloten.

‘Deze uitslag maakt een einde aan de discussie over meer presidentiële macht en dictatuur,’ zei Demirtas op een persconferentie.

De opkomst lag met circa 86 procent bijzonder hoog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content