Een rechtbank in Japan heeft twee militanten van Greenpeace veroordeeld tot één jaar cel met uitstel wegens het stelen van een pakket walvisvlees. Greenpeace noemt de straf buitenproportioneel.

Junichi Sato (33) en Toru Suzuki (43) hebben de diefstal toegegeven, maar wilden naar eigen zeggen een corruptieschandaal binnen het walvisvaartprogramma van Japan blootleggen.

Ze zeggen te zijn gecontacteerd door een klokkenluider aan boord van een walvisjager, waarop bemanningsleden pakketten walvisvlees kregen die ze naar huis probeerden te sturen.

Beiden werden schuldig bevonden aan diefstal en schending van eigendomsrecht. De openbare aanklager had achttien maanden cel gevorderd, de verdediging de vrijspraak.

Greenpeace noemt de straf buitenproportioneel. "De twee activisten hebben gehandeld in het algemeen belang en uit persoonlijk winstbejag," zei woordvoer Greg McNevin.

Een delegatie van personeelsleden van Greenpeace België hield maandag een stille bijeenkomst aan de Japanse ambassade in Brussel.

Verboden

Commerciële walvisvangst is verboden sinds 1986. Japan zegt dat zijn walvisvangstprogramma enkel wetenschappelijke doeleinden heeft.

De laatste jaren zijn jaarlijks meer dan 1.000 walvissen gedood. In 2006 was er een piek van meer dan 2.000.

Een rechtbank in Japan heeft twee militanten van Greenpeace veroordeeld tot één jaar cel met uitstel wegens het stelen van een pakket walvisvlees. Greenpeace noemt de straf buitenproportioneel. Junichi Sato (33) en Toru Suzuki (43) hebben de diefstal toegegeven, maar wilden naar eigen zeggen een corruptieschandaal binnen het walvisvaartprogramma van Japan blootleggen. Ze zeggen te zijn gecontacteerd door een klokkenluider aan boord van een walvisjager, waarop bemanningsleden pakketten walvisvlees kregen die ze naar huis probeerden te sturen. Beiden werden schuldig bevonden aan diefstal en schending van eigendomsrecht. De openbare aanklager had achttien maanden cel gevorderd, de verdediging de vrijspraak. Greenpeace noemt de straf buitenproportioneel. "De twee activisten hebben gehandeld in het algemeen belang en uit persoonlijk winstbejag," zei woordvoer Greg McNevin. Een delegatie van personeelsleden van Greenpeace België hield maandag een stille bijeenkomst aan de Japanse ambassade in Brussel. Verboden Commerciële walvisvangst is verboden sinds 1986. Japan zegt dat zijn walvisvangstprogramma enkel wetenschappelijke doeleinden heeft. De laatste jaren zijn jaarlijks meer dan 1.000 walvissen gedood. In 2006 was er een piek van meer dan 2.000.