Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in de nadagen van de regering van Barack Obama wel degelijk informatie verzameld over de toen nog verkozen president Donald Trump en diens campagne- en overgangsteam. Dat heeft voorzitter Devin Nunes van het Comité Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden woensdag gezegd.

'Verscheidene keren hebben de inlichtingendiensten informatie verzameld over personen betrokken bij de overgang naar het presidentschap van Donald Trump, zei Nunes, net als Trump een Republikein.

Nunes verduidelijkte dat hij met 'incidenteel' (incidental) bedoelt dat de info 'onbedoeld' werd vergaard. Incidenteel of accidenteel, de uitspraak van Nunes geeft Trump munitie voor zijn beschuldigingen als zou hij op last van Obama zijn afgeluisterd.

Volgens Politico betekent 'incidenteel' dat een burger van de Verenigde Staten wordt afgeluisterd wanneer hij communiceert met een buitenlands onderwerp van Amerikaanse surveillance. De identiteit van de Amerikaan wordt dan normaal gezien geheim gehouden - maar kan worden blootgelegd onder bepaalde omstandigheden.

Nunes zei dat deze nieuwe informatie aantoont dat, naast voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, nog andere leden van de entourage van Trump werden onthuld. Met welke buitenlandse personen of instanties de leden van team-Trump zouden hebben gecommuniceerd en over welke personen rond de president het gaat, wilde Nunes niet zeggen.

Maandag was op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden nog gesteld dat Trumps aantijging over afluisterpraktijken door de regering-Obama door 'geen enkele informatie' wordt ondersteund.

Nunes zei woensdag dat de door de inlichtingendiensten verzamelde info evenwel geen verband houdt met Rusland. Nunes gaat later woensdag het Witte Huis van zijn bevindingen officieel op de hoogte stellen.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in de nadagen van de regering van Barack Obama wel degelijk informatie verzameld over de toen nog verkozen president Donald Trump en diens campagne- en overgangsteam. Dat heeft voorzitter Devin Nunes van het Comité Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden woensdag gezegd. 'Verscheidene keren hebben de inlichtingendiensten informatie verzameld over personen betrokken bij de overgang naar het presidentschap van Donald Trump, zei Nunes, net als Trump een Republikein. Nunes verduidelijkte dat hij met 'incidenteel' (incidental) bedoelt dat de info 'onbedoeld' werd vergaard. Incidenteel of accidenteel, de uitspraak van Nunes geeft Trump munitie voor zijn beschuldigingen als zou hij op last van Obama zijn afgeluisterd. Volgens Politico betekent 'incidenteel' dat een burger van de Verenigde Staten wordt afgeluisterd wanneer hij communiceert met een buitenlands onderwerp van Amerikaanse surveillance. De identiteit van de Amerikaan wordt dan normaal gezien geheim gehouden - maar kan worden blootgelegd onder bepaalde omstandigheden. Nunes zei dat deze nieuwe informatie aantoont dat, naast voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, nog andere leden van de entourage van Trump werden onthuld. Met welke buitenlandse personen of instanties de leden van team-Trump zouden hebben gecommuniceerd en over welke personen rond de president het gaat, wilde Nunes niet zeggen.Maandag was op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden nog gesteld dat Trumps aantijging over afluisterpraktijken door de regering-Obama door 'geen enkele informatie' wordt ondersteund. Nunes zei woensdag dat de door de inlichtingendiensten verzamelde info evenwel geen verband houdt met Rusland. Nunes gaat later woensdag het Witte Huis van zijn bevindingen officieel op de hoogte stellen.