‘Te veel Belgen hebben corruptie gepleegd in Congo ‘ (Video)

© belga

Dat zegt Johan Swinnen, voormalig ambassadeur van Congo in Z-Talk Goossens.

Johan Swinnen gaat samen met David Van Reybrouck – auteur van “Congo, een geschiedenis” – op zoek naar de sterktes en zwaktes van de Democratische Republiek Congo aan de vooravond van de Congolese verkiezingen op 28 november. Beiden drukken hun vrees uit voor het goede en tijdige verloop van die verkiezingen.

Volgens Van Reybrouck is de balans na de vrije democratische verkiezingen van 2006 een teleurstelling. President Joseph Kabila heeft de macht naar zich toe getrokken, waardoor het democratische proces stokt. “We zullen achteraf misschien moeten vaststellen dat de internationale gemeenschap te vroeg heeft aangedrongen op vrije verkiezingen.”

Joseph Kabila is er in geslaagd om presidentsverkiezingen te houden met slechts een ronde. Dat zou voor gevolg kunnen hebben dat Kabila slechts met pakweg 15 procent van de stemmen weer aan de macht komt. “Wat voor legitimiteit zou dat aan Kabila geven?”, vraagt Swinnen zich af. Het Westen zal de verkiezingen daarom met argusogen volgen.

Op de vraag of het Westen zich actief moet blijven bezighouden met Congo zijn beiden er sterk van overtuigd dat we Congo niet mogen loslaten.

Johan Swinnen: “We hebben daar veel fouten gemaakt. Er zijn teveel belgen die aan de corruptie in Congo hebben meegewerkt. Maar we hebben ook veel verdiensten. Er is veel dankbaarheid bij de Congolezen. Als zelfs Kizenga, dé Belgen-hater – destijds vicepremier van Lumumba – blijft zeggen “kom zo talrijk mogelijk terug”….”.

De meeste Belgische bedrijven zijn weggetrokken uit Congo en er zijn er weinig die het opnieuw aandurven om te investeren.
Swinnen: “We krijgen mooie discours over rechtszekerheid, over een einde stellen aan administratieve pesterijen en corruptie. Maar op het terrein is er weinig verbeterd. Wel ben ik ervan overtuigd dat we synergieën moeten vormen met de Chinezen, die er massaal aanwezig zijn. Trouwens, ik wil nog wel eens zien hoe lang hun autosnelwegen in Congo standhouden. ” Swinnen benadrukt dat de Belgen zich met Congo moeten blijven inlaten, “voor onze eigen commerciële belangen, want er is daar grote economische groei op komst. Congo is bijvoorbeeld in staat om elektriciteit te maken voor heel Afrika. Laat ons pleiten voor een rechtstaat, waarin investeringen kunnen gedijen.”

David Van Reybrouck geeft toe dat de invloed van de Belgen in Congo veel van zijn pluimen verloren heeft. “Maar we mogen onze expertise over dat land niet onderschatten. Onze bilaterale contacten moeten dienen om multilaterale beslissingen te dienen. Er zijn weinig landen waar zoveel doctoraten over Congo zijn geschreven als in België. Dat filtert door naar het beleid.” (VG)

De volledige uitzending van Z-Talk Goossens kunt u bekijken op zaterdag vanaf 11 uur in de weekendlus op Kanaal Z.

Volg Z-Talk Goossens op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content