De voormalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier, Tariq Aziz, is door het Iraakse hooggerechtshof ter dood veroordeeld voor zijn rol in het vervolgen en elimineren van religieuze partijen.

Dat melden de Iraakse staatsmedia.

Gezicht

Onder Saddam Hoessein gold Aziz als het internationale gezicht van het Iraakse regime. Van 1983 tot 1991 was hij minister van Buitenlandse Zaken en van 1979 tot de val van het regime vicepremier.

Aziz, geboren als Mikhail Yuhanna, was ook de enige christen binnen de kleine kring van vertrouwelingen van de intussen geëxecuteerde oud-dictator.

Celstraffen

Na de val van Bagdad in 2003 gaf hij zich over aan de Amerikaanse troepen, die het land waren binnengevallen.

In maart vorig jaar kreeg hij al een gevangenisstraf van vijftien jaar voor zijn rol in de executie van 42 Iraakse kooplui in 1992. Vijf maanden later kreeg hij nog eens zeven jaar extra voor zijn rol in de verdrijving van Koerden.

Ziek

De 74-jarige Aziz is naar verluidt ernstig ziek en zou een beroerte hebben gehad.

Wanneer Aziz wordt terechtgesteld, is niet bekend. De Iraakse wet stelt dat de doodstraf nog het fiat moet krijgen van de presidentiële raad.

De voormalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier, Tariq Aziz, is door het Iraakse hooggerechtshof ter dood veroordeeld voor zijn rol in het vervolgen en elimineren van religieuze partijen. Dat melden de Iraakse staatsmedia. Gezicht Onder Saddam Hoessein gold Aziz als het internationale gezicht van het Iraakse regime. Van 1983 tot 1991 was hij minister van Buitenlandse Zaken en van 1979 tot de val van het regime vicepremier. Aziz, geboren als Mikhail Yuhanna, was ook de enige christen binnen de kleine kring van vertrouwelingen van de intussen geëxecuteerde oud-dictator. Celstraffen Na de val van Bagdad in 2003 gaf hij zich over aan de Amerikaanse troepen, die het land waren binnengevallen. In maart vorig jaar kreeg hij al een gevangenisstraf van vijftien jaar voor zijn rol in de executie van 42 Iraakse kooplui in 1992. Vijf maanden later kreeg hij nog eens zeven jaar extra voor zijn rol in de verdrijving van Koerden. Ziek De 74-jarige Aziz is naar verluidt ernstig ziek en zou een beroerte hebben gehad. Wanneer Aziz wordt terechtgesteld, is niet bekend. De Iraakse wet stelt dat de doodstraf nog het fiat moet krijgen van de presidentiële raad.