Het Nederlandse lid van de Colombiaanse militante rebellengroep FARC, Tanja Nijmeijer, heeft een Amerikaans vliegtuigje uit de lucht geschoten. Dat zou blijken uit de aanklacht van het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Dat schrijft de Colombiaanse krant El Espectador die het dossier in handen zegt te hebben.

Dat Nijmeijer door Amerikaanse justitie werd vervolgd was al bekend, maar voorheen was niet duidelijk waar het precies om ging.

Neerschieten In 2003 zou de Nederlandse hebben geholpen met het neerschieten van een vliegtuigje. Vervolgens zou ze hebben meegedaan met het ontvoeren van drie Amerikanen die uit het toestel werden gehaald.

Ook bij de rest van de gijzelingsactie heeft Nijmeijer geassisteerd. Ze bouwde de gevangenissen van prikkeldraad en vertaalde boodschappen uit het Spaans aan de Amerikanen.

Vijf jaar gevangen De drie Amerikanen Marc Gonselves, Thomas Howes en Keith Stansell kwamen na vijf jaar gevangen te hebben gezeten pas in 2008 vrij. Twee andere inzittenden in het toestel, de Amerikaan Thomas Janis en de Colombiaan Luis Alcides Cruz, werden onmiddellijk na het neerhalen gedood.

Ook door de Colombiaanse regering wordt de Nederlandse strijder gezocht wegens terrorisme. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat Nijmeijer ook in Nederland voor haar daden kan worden berecht.

Servaas van der Laan / Elsevier

Het Nederlandse lid van de Colombiaanse militante rebellengroep FARC, Tanja Nijmeijer, heeft een Amerikaans vliegtuigje uit de lucht geschoten. Dat zou blijken uit de aanklacht van het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Dat schrijft de Colombiaanse krant El Espectador die het dossier in handen zegt te hebben. Dat Nijmeijer door Amerikaanse justitie werd vervolgd was al bekend, maar voorheen was niet duidelijk waar het precies om ging. Neerschieten In 2003 zou de Nederlandse hebben geholpen met het neerschieten van een vliegtuigje. Vervolgens zou ze hebben meegedaan met het ontvoeren van drie Amerikanen die uit het toestel werden gehaald. Ook bij de rest van de gijzelingsactie heeft Nijmeijer geassisteerd. Ze bouwde de gevangenissen van prikkeldraad en vertaalde boodschappen uit het Spaans aan de Amerikanen. Vijf jaar gevangen De drie Amerikanen Marc Gonselves, Thomas Howes en Keith Stansell kwamen na vijf jaar gevangen te hebben gezeten pas in 2008 vrij. Twee andere inzittenden in het toestel, de Amerikaan Thomas Janis en de Colombiaan Luis Alcides Cruz, werden onmiddellijk na het neerhalen gedood. Ook door de Colombiaanse regering wordt de Nederlandse strijder gezocht wegens terrorisme. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat Nijmeijer ook in Nederland voor haar daden kan worden berecht. Servaas van der Laan / Elsevier