Mullah Omar zou al twee tot drie jaar geleden zijn overleden, aldus ambtenaren van de Afghaanse regering en inlichtingendiensten. 'Pakistaanse functionarissen en Talibanbronnen bevestigen dat hij (Omar) tengevolge van ziekte is overleden', aldus de functionaris die op anonimiteit stond.

Een door de BBC gecontacteeerde woordvoerder van de Taliban zei dat de militante groep kortelings een communiqué zal uitvaardigen.

In het verleden is al meedere keren de dood van de Talibanleider gemeld. Maar volgens de BBC is het de eerste keer dat hooggeplaatsten binnen de Afghaanse regering zijn dood bevestigen.

10 miljoen dollar op zijn hoofd

Mullah Omar leidde de Taliban naar de overwinning in de strijd met andere Afghaanse milities in de burgeroorlog die volgde op het vetrek van de Sovjettroepen. Zijn alliantie met terreurorganisatie al-Qaida leidde tot de door de VS gestuurde invasie van Afghanistan in 2001, in de nasleep van de aanslagen van 11 september. Sindsdien verstopte de Talibanleider zich. De VS hebben 10 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Over de jaren heen hebben de Taliban meerdere aan hun voortvluchtige leider toegeschreven communiqués verspreid. De laatste hiervan zegde midden juli steun toe aan de vredesgesprekken van de Taliban met de regering. Het was niettemin een tekst op een website van de Taliban in plaats van een audio- of videoboodschap, wat geruchten deed ontstaan dat Moellah Omar dood of gevangen genomen was, aldus de BBC.

Volgens de zakenkrant Wall Street Journal roept de dood van de man vragen op omtrent wie nu de Taliban leidt die verdeeld zijn over die vredesgesprekken.

IS

In Afghanistan heeft de terreurgroep Taliban de afgelopen maanden zwaar uitgehaald naar de veiligheidstroepen. In de eerste helft van 2015 kwamen meer dan 4.000 politiemensen en militairen om het leven, een stijging van 50 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor.

Enkele maanden geleden nog kondigde de terreurgroep Islamitische Staat (IS) de jihad aan tegen de Taliban. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi noemde zijn tegenhanger van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, 'een dwaas en ongeletterde krijgsheer'.

Vredesgesprekken

Eind juli zou de tweede ronde van directe 'vredesgesprekken' tussen de Taliban en de Afghaanse regering plaatsvinden. Eerste gesprekken vonden begin deze maand plaats in Pakistan. Het is maar de vraag of deze zullen doorgaan nu de Taliban-leider om het leven is gekomen.

Waarnemers benadrukken dat er niet al te veel hoop gekoesterd moet worden. Al sinds 2001 vinden pogingen plaats om vrede te bereiken in Afghanistan. Die draaide steeds op niets uit. (JH/AVE)

Mullah Omar zou al twee tot drie jaar geleden zijn overleden, aldus ambtenaren van de Afghaanse regering en inlichtingendiensten. 'Pakistaanse functionarissen en Talibanbronnen bevestigen dat hij (Omar) tengevolge van ziekte is overleden', aldus de functionaris die op anonimiteit stond. Een door de BBC gecontacteeerde woordvoerder van de Taliban zei dat de militante groep kortelings een communiqué zal uitvaardigen. In het verleden is al meedere keren de dood van de Talibanleider gemeld. Maar volgens de BBC is het de eerste keer dat hooggeplaatsten binnen de Afghaanse regering zijn dood bevestigen. Mullah Omar leidde de Taliban naar de overwinning in de strijd met andere Afghaanse milities in de burgeroorlog die volgde op het vetrek van de Sovjettroepen. Zijn alliantie met terreurorganisatie al-Qaida leidde tot de door de VS gestuurde invasie van Afghanistan in 2001, in de nasleep van de aanslagen van 11 september. Sindsdien verstopte de Talibanleider zich. De VS hebben 10 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Over de jaren heen hebben de Taliban meerdere aan hun voortvluchtige leider toegeschreven communiqués verspreid. De laatste hiervan zegde midden juli steun toe aan de vredesgesprekken van de Taliban met de regering. Het was niettemin een tekst op een website van de Taliban in plaats van een audio- of videoboodschap, wat geruchten deed ontstaan dat Moellah Omar dood of gevangen genomen was, aldus de BBC. Volgens de zakenkrant Wall Street Journal roept de dood van de man vragen op omtrent wie nu de Taliban leidt die verdeeld zijn over die vredesgesprekken. In Afghanistan heeft de terreurgroep Taliban de afgelopen maanden zwaar uitgehaald naar de veiligheidstroepen. In de eerste helft van 2015 kwamen meer dan 4.000 politiemensen en militairen om het leven, een stijging van 50 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor.Enkele maanden geleden nog kondigde de terreurgroep Islamitische Staat (IS) de jihad aan tegen de Taliban. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi noemde zijn tegenhanger van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, 'een dwaas en ongeletterde krijgsheer'. Eind juli zou de tweede ronde van directe 'vredesgesprekken' tussen de Taliban en de Afghaanse regering plaatsvinden. Eerste gesprekken vonden begin deze maand plaats in Pakistan. Het is maar de vraag of deze zullen doorgaan nu de Taliban-leider om het leven is gekomen. Waarnemers benadrukken dat er niet al te veel hoop gekoesterd moet worden. Al sinds 2001 vinden pogingen plaats om vrede te bereiken in Afghanistan. Die draaide steeds op niets uit. (JH/AVE)