Taliban zullen niet meer toestaan dat Afghanen naar luchthaven Kaboel gaan

Taliban zullen niet meer toestaan dat Afghanen naar luchthaven Kaboel gaan © belga

De taliban zullen niet langer toestaan dat Afghaanse burgers naar de luchthaven van Kaboel gaan of proberen om het land te verlaten. Dat heeft een woordvoerder van de radicaal-islamistische organisatie dinsdag verklaard. De deadline van 31 augustus voor de evacuaties van buitenlanders zal bovendien niet verlengd worden, zo klinkt het nog.

De Afghanen die zich op de luchthaven bevinden moeten naar huis gaan, waar ze veilig zijn, zo heeft woordvoerder Zabihoellah Moejahid volgens de Britse omroep BBC verklaard op een persconferentie. “We vragen de Amerikanen: moedig Afghanen niet aan om te vertrekken. We hebben hun talent nodig.”

Moejahid denkt ook niet dat de deadline van 31 augustus voor evacuaties uit de Afghaanse hoofdstad zal worden verlengd. Er is genoeg tijd om alle buitenlanders vóór die datum te laten vertrekken, klinkt het. “Daarna zal het niet meer worden toegestaan in ons land. We zullen een ander standpunt innemen.”

Belgisch leger heeft opnieuw 433 mensen geëvacueerd

Het Belgische leger heeft vandaag/dinsdag opnieuw 433 mensen geëvacueerd uit de Afghaanse hoofdstad. Dat werd vernomen uit militaire bron.

Ons land had vandaag vijf slots voor de C-130’s, waarmee 433 mensen van Kaboel naar Islamabad werden gebracht. Er kwamen ook veertien personen mee met een Nederlandse C-130. Op de Belgische vliegtuigen ging het om een driehonderdtal Belgen. De andere plaatsen werden ingevuld door Nederlanders en mensen die op vraag van Luxemburg werden opgehaald. Vanuit Islamabad vertrok vandaag een vlucht van Air Belgium met bijna tweehonderd mensen aan boord naar Brussel. Morgen gaat er nog een vlucht van Air Belgium en is er ook één van Defensie, met respectievelijk 250 en 200 mensen aan boord.

Aanvankelijk werd gewerkt met een lijst van 580 mensen die recht hadden op een evacuatie door ons land, maar die lijst evolueert constant, was dinsdag te horen. Er wordt gewerkt aan een update van het cijfer. De afgelopen vijf dagen evacueerde België al meer dan 1.000 mensen van Kaboel naar Islamabad.

Europese Unie vraagt VS om luchthaven Kaboel ‘zo lang als nodig’ te beveiligen

De Europese Unie (EU) vraagt de Verenigde Staten om “zo lang als nodig” de veiligheid op en rond de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel te verzekeren en doorgang te bieden aan al wie geëvacueerd moet worden. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Charles Michel dinsdag gezegd na afloop van het overleg van de G7-leiders over Afghanistan.

Terwijl Amerikaanse media melden dat Amerikaans president Joe Biden vasthoudt aan de deadline van 31 augustus voor de terugtrekking van zijn troepen, vraagt de EU dus om een verlenging. Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hebben de kwestie tijdens de videoconferentie van de G7 aan Biden voorgelegd, op vraag van verschillende Europese staatshoofden en regeringsleiders, zei Michel.

Ook aan de taliban, die sinds kort de touwtjes in handen hebben in Afghanistan, vraagt de Europese Unie om de veilige doorgang naar de luchthaven van Kaboel te verzekeren van al wie het land wil verlaten – zowel Afghanen als buitenlanders. Ook al moet daarover in gesprek gegaan worden met de taliban, betekent dat niet dat haar leiders officieel erkend zullen worden als de nieuwe machthebbers. “Zo’n erkenning ligt niet op tafel”, zei von der Leyen duidelijk.

CNN: VS-president Biden houdt vast aan 31 augustus als deadline voor terugtrekking

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in consultatie met zijn nationaal veiligheidsteam beslist vast te houden aan 31 augustus als deadline voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, zo heeft nieuwszender CNN dinsdag op gezag van een hoge regeringsambtenaar gemeld.

Biden besliste, rekening houdend met de veiligheidsrisico’s die het langer blijven in het land met zich meebrengen. Hij heeft ook om noodplannen gevraagd voor het geval hij beslist toch langer te moeten blijven.

CIA-baas ontmoette medeoprichter taliban in Kaboel

CIA-directeur William Burns heeft maandag in Kaboel een vertrouwelijke ontmoeting gehad met de medeoprichter van de taliban, Abdul Ghani Baradar. Dat bericht de Washington Post. Het is de ontmoeting op het hoogste niveau tussen de Verenigde Staten en de taliban sinds de terugkeer aan de macht van de moslimfundamentalisten.

De Amerikaanse president Joe Biden stuurde Burns, die dikwijls beschouwd wordt als de meest ervaren van zijn diplomaten, nu duizenden Amerikanen en Afghanen vroeger dan verwacht geëvacueerd moeten worden uit de Afghaanse hoofdstad. Burns’ aanwezigheid in Kaboel is volgens sommigen illustratief voor de ernst van de situatie voor de regering-Biden.

Abdul Ghani Baradar, die het politiek bureau van de taliban in Qatar leidde, is de nieuwe sterke man van het regime. Washington wijdde niet uit over de besprekingen tussen de talibanleider en de CIA-baas. Maar vermoedt wordt dat gesproken is over een uitstel van de deadline om evacuaties uit te voeren vanop de luchthaven in Kaboel. Duizenden staan er vertrekkensklaar, bang voor de terugkeer naar de macht van de islamisten, en hopend op een vlucht naar het buitenland.

De Amerikanen voerden dinsdag hun inspanningen op om duizenden Afghanen en buitenlanders te evacueren uit Kaboel. De taliban waarschuwden dat ze die operaties niet langer dan een week nog zouden tolereren. Op een virtuele G7-top komen de evacuaties dinsdag ter sprake.

Partner Content