Een woordvoerder van de taliban heeft gezegd dat vertegenwoordigers van de beweging in Noorwegen zijn voor gesprekken met de Afghaanse autoriteiten. Dat meldt persagentschap Associated Press.

'Geen vredesonderhandelingen'

Zabihullah Mujahid benadrukte in een mail echter dat het om informele gesprekken ging en dus niet om 'vredesonderhandelingen'.

Een anonieme Afghaanse vertegenwoordiger bevestigde de deelname van de parlementsleden Fawzia Koofi en Shukria Barakzai aan de gesprekken die door beide partijen als informeel worden bestempeld. De Afghaanse parlementsleden zijn belangrijke vrouwenrechtenactivisten. De anonieme bron noemde het duo 'geen officiële afgevaardigden', maar 'onafhankelijke vertegenwoordigers van het parlement'.

Andere leden van de Afghaanse Hoge Raad voor Vrede zijn ook in Noorwegen voor de gesprekken, aldus dezelfde bron tegen AP.

Beëindigen conflict

Het gaat om het derde face-to-face contact tussen de taliban en de Afghaanse autoriteiten de afgelopen maanden. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft een prioriteit gemaakt van het betrekken van de taliban bij onderhandelingen en het beëindigen van het conflict. (WB)

Een woordvoerder van de taliban heeft gezegd dat vertegenwoordigers van de beweging in Noorwegen zijn voor gesprekken met de Afghaanse autoriteiten. Dat meldt persagentschap Associated Press.Zabihullah Mujahid benadrukte in een mail echter dat het om informele gesprekken ging en dus niet om 'vredesonderhandelingen'.Een anonieme Afghaanse vertegenwoordiger bevestigde de deelname van de parlementsleden Fawzia Koofi en Shukria Barakzai aan de gesprekken die door beide partijen als informeel worden bestempeld. De Afghaanse parlementsleden zijn belangrijke vrouwenrechtenactivisten. De anonieme bron noemde het duo 'geen officiële afgevaardigden', maar 'onafhankelijke vertegenwoordigers van het parlement'.Andere leden van de Afghaanse Hoge Raad voor Vrede zijn ook in Noorwegen voor de gesprekken, aldus dezelfde bron tegen AP. Het gaat om het derde face-to-face contact tussen de taliban en de Afghaanse autoriteiten de afgelopen maanden. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft een prioriteit gemaakt van het betrekken van de taliban bij onderhandelingen en het beëindigen van het conflict. (WB)