Taliban in Noorwegen om te onderhandelen met Afghanistan

Afghaanse politieagenten arriveren aan de luchthaven van Kaboel waar een aanval van de taliban plaatsvond. © Reuters

Vertegenwoordigers van de taliban zouden in Noorwegen zijn voor onderhandelingen met de Afghaanse autoriteiten. Het zou echter om informele gesprekken gaan, geen ‘vredesonderhandelingen’.

Een woordvoerder van de taliban heeft gezegd dat vertegenwoordigers van de beweging in Noorwegen zijn voor gesprekken met de Afghaanse autoriteiten. Dat meldt persagentschap Associated Press.

‘Geen vredesonderhandelingen’

Zabihullah Mujahid benadrukte in een mail echter dat het om informele gesprekken ging en dus niet om ‘vredesonderhandelingen’.

Een anonieme Afghaanse vertegenwoordiger bevestigde de deelname van de parlementsleden Fawzia Koofi en Shukria Barakzai aan de gesprekken die door beide partijen als informeel worden bestempeld. De Afghaanse parlementsleden zijn belangrijke vrouwenrechtenactivisten. De anonieme bron noemde het duo ‘geen officiële afgevaardigden’, maar ‘onafhankelijke vertegenwoordigers van het parlement’.

Andere leden van de Afghaanse Hoge Raad voor Vrede zijn ook in Noorwegen voor de gesprekken, aldus dezelfde bron tegen AP.

Beëindigen conflict

Het gaat om het derde face-to-face contact tussen de taliban en de Afghaanse autoriteiten de afgelopen maanden. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft een prioriteit gemaakt van het betrekken van de taliban bij onderhandelingen en het beëindigen van het conflict. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content