Taliban drijven met geweld manifestatie van vrouwen uiteen

Demonstrerende vrouwen in Kaboel rennen in paniek weg wanneer de taliban in de lucht beginnen te schieten. © Getty Images

Talibanstrijders hebben zaterdag in de lucht geschoten om een demonstratie van vrouwen uiteen te drijven. Die eisten in de Afghaanse hoofdstad Kaboel het recht op werk en onderwijs.

Ongeveer veertig vrouwen scandeerden de slogan ‘Brood, werk en vrijheid’ terwijl ze langs het ministerie van Onderwijs passeerden. Ongeveer vijf minuten na het begin van de mars joeg een groep talibanstrijders, in militaire uniformen en gewapend met aanvalsgeweren, hen uiteen door salvo’s in de lucht te schieten. Een van hen deed daarbij alsof hij op de vrouwen schoot.

Sommige demonstranten vluchtten vervolgens de nabijgelegen winkels in, waar zij door de taliban werden achtervolgd en met geweerkolven werden geslagen.

Zwarte dag

Het is een jaar geleden dat de taliban opnieuw de macht hebben overgenomen in Afghanistan. Dat betekende vooral voor vrouwen en meisjes een stap achteruit. De demonstranten droegen een spandoek met de tekst: ’15 augustus is een zwarte dag’, verwijzend naar de datum van de machtsovername door de taliban van Kaboel in 2021. ‘Gerechtigheid, gerechtigheid. Wij hebben genoeg van onwetendheid’, scandeerden de vrouwen.

Partner Content