Verschillende internationale media melden op basis van bronnen dicht bij de Taliban dat Akthar Mansour is aangeduid om Mullah Omar op te volgen als leider van de radicaal-islamitische organisatie.

Mansoor was minister van luchtvaart toen de Taliban Afghanistan regeerden. De voorbije vier jaar trad hij op als het plaatsvervangend hoofd van de radicaal-islamitische organisatie.

Verdeeld

Volgens de bronnen van BBC World was de keuze voor Mansoor niet unaniem en zorgt een en ander voor verdeeldheid onder topfiguren binnen de Taliban.

De Taliban bevestigen intussen, zo meldt het Franse persagentschap AFP, de dood van Mullah Omar, maar zeggen niets over een opvolger. Volgens bronnen van AFP is Mansour de belangrijkste kandidaat, maar is er nog geen definitieve beslissing.

Mullah Omar

De Afghaanse regering bevestigde woensdag reeds de dood van Mullah Omar, die de Taliban leidde sinds de oprichting ervan tijdens de Afghaanse burgeroorlog begin jaren 1990. Zijn banden met de intussen vermoorde Al-Qaedaleider Osama bin Laden waren voor de Verenigde Staten aanleiding om na 9/11 Afghanistan binnen te vallen.

Omar overleed mogelijk al twee of drie jaar geleden, volgens Afghanistan in een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi. Pakistan heeft echter altijd ontkend dat Omar in het land was en heeft zijn dood ook niet bevestigd, aldus nog de BBC. (KVDA)

Verschillende internationale media melden op basis van bronnen dicht bij de Taliban dat Akthar Mansour is aangeduid om Mullah Omar op te volgen als leider van de radicaal-islamitische organisatie.Mansoor was minister van luchtvaart toen de Taliban Afghanistan regeerden. De voorbije vier jaar trad hij op als het plaatsvervangend hoofd van de radicaal-islamitische organisatie.Volgens de bronnen van BBC World was de keuze voor Mansoor niet unaniem en zorgt een en ander voor verdeeldheid onder topfiguren binnen de Taliban.De Taliban bevestigen intussen, zo meldt het Franse persagentschap AFP, de dood van Mullah Omar, maar zeggen niets over een opvolger. Volgens bronnen van AFP is Mansour de belangrijkste kandidaat, maar is er nog geen definitieve beslissing.De Afghaanse regering bevestigde woensdag reeds de dood van Mullah Omar, die de Taliban leidde sinds de oprichting ervan tijdens de Afghaanse burgeroorlog begin jaren 1990. Zijn banden met de intussen vermoorde Al-Qaedaleider Osama bin Laden waren voor de Verenigde Staten aanleiding om na 9/11 Afghanistan binnen te vallen.Omar overleed mogelijk al twee of drie jaar geleden, volgens Afghanistan in een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi. Pakistan heeft echter altijd ontkend dat Omar in het land was en heeft zijn dood ook niet bevestigd, aldus nog de BBC. (KVDA)