Niet Al Qaïda-chef Ayman al-Zawahiri, maar het netwerk van Al Qaïda op het Arabisch Schiereiland beraamde een complot om anti-westerse aanslagen te plegen. Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

Een anonieme Amerikaanse vertegenwoordiger verklaarde dat Nasser Al-Whaychi, de chef van Al Qaïda op het Arabisch Schiereiland die in Jemen verblijft, het brein is achter de mogelijke aanslagen. Volgens de bron zou Ayman al-Zawahiri "enkel zijn zegen hebben gegeven, wat iets helemaal anders is dan zelf het complot te beramen of zelf
in staat te zijn om een aanslag in de stijl van 11 september uit te werken", luidt het in het krant. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een telefoongesprek onderschept, waarin Al-Zawahiri, de voormalige rechterhand van Osama bin Laden, dus enkel zijn toestemming zou gegeven hebben voor de operatie.

De terreurdreiging heeft ervoor gezorgd dat de VS in verschillende landen in het Midden-Oosten hun ambassades en consulaten sloten. Landen als Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië volgden hun voorbeeld.

Drones

Jemen heeft verklaard dat het een aanslag van Al Qaïda verijdeld heeft. Donderdagavond werden nog twee vermoedelijke leden van de terreurorganisatie opgepakt in Saoedi-Arabië. Sinds eind juli zijn werden al verschillende aanvallen met drones, vermoedelijk uit de VS, gepleegd op het Arabisch Schiereiland. Donderdag kwamen nog 12 vermoedelijke leden van Al Qaïda om. (Belga/SD)

Niet Al Qaïda-chef Ayman al-Zawahiri, maar het netwerk van Al Qaïda op het Arabisch Schiereiland beraamde een complot om anti-westerse aanslagen te plegen. Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal. Een anonieme Amerikaanse vertegenwoordiger verklaarde dat Nasser Al-Whaychi, de chef van Al Qaïda op het Arabisch Schiereiland die in Jemen verblijft, het brein is achter de mogelijke aanslagen. Volgens de bron zou Ayman al-Zawahiri "enkel zijn zegen hebben gegeven, wat iets helemaal anders is dan zelf het complot te beramen of zelf in staat te zijn om een aanslag in de stijl van 11 september uit te werken", luidt het in het krant. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een telefoongesprek onderschept, waarin Al-Zawahiri, de voormalige rechterhand van Osama bin Laden, dus enkel zijn toestemming zou gegeven hebben voor de operatie. De terreurdreiging heeft ervoor gezorgd dat de VS in verschillende landen in het Midden-Oosten hun ambassades en consulaten sloten. Landen als Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië volgden hun voorbeeld. DronesJemen heeft verklaard dat het een aanslag van Al Qaïda verijdeld heeft. Donderdagavond werden nog twee vermoedelijke leden van de terreurorganisatie opgepakt in Saoedi-Arabië. Sinds eind juli zijn werden al verschillende aanvallen met drones, vermoedelijk uit de VS, gepleegd op het Arabisch Schiereiland. Donderdag kwamen nog 12 vermoedelijke leden van Al Qaïda om. (Belga/SD)