Tajani wint tweede ronde voorzittersverkiezingen Europees Parlement

Antonio Tajani © Belga

De christendemocraat heeft wel nog veel stemmen nodig om een absolute meerderheid uit de brand te slepen.

De christendemocraat Antonio Tajani heeft in de voorzittersverkiezingen van het Europees Parlement nu ook de tweede ronde gewonnen met 287 stemmen, dertien meer dan de vorige ronde. Zo komt hij steeds dichter bij het presidentschap van het Europees Parlement. Eerder op de dag geraakte bekend dat Tajani de steun geniet van de liberale ALDE-fractie en dat haar fractieleider Guy Verhofstadt zich terugtrok als kandidaat.

Zijn grote concurrent, Gianni Pittella van de socialistische S&D-fractie, haalde 200 stemmen, 17 meer dan in de eerste ronde en 23 meer dan het aantal leden in zijn fractie. De Belgische Helga Stevens (N-VA) blijft derde, maar deed het minder dan in de eerste ronde en heeft nu minder stemmen dan het aantall leden van haar fractie, de Europese Conservatieven en Hervormers. Haar stemmen en die van Tajani (351) zouden samen voldoende zijn om de meerderheid in de wacht te slepen. Volgens EVP-parlementariër Siegfried Muresan zal de ECH deel uitmaken van een nieuwe, centrumrechtse coalitie in het parlement.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De communiste Eleonora Forenza haalde 42 stemmen, de Britse groene politica Jean Lambert 51 stemmen en de Roemeen Laurentiu Rabega 45 stemmen.

Uitslag (Ronde 2 / Ronde 1)

Antonio Tajani: (287/274)

Gianni Pittella: (200/183)

Helga Stevens: (66/77)

Jean Lambert: (51/56)

Laurentiu Rebega: (45/43)

Eleonora Forenza: (42/50)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content