Een sterke taifoen baart de ingenieurs van de kerncentrale van Fukushima zorgen. De zwaar beschadigde centrale is mogelijk nog niet bestand tegen de voorspelde hevige regenval en sterke wind. Dat zegt de uitbater van de kerncentrale, Tepco.

Taifoen Songda

De taifoen Songda zal volgens de Japanse meteorologische dienst in de nacht van zondag op maandag over de getroffen regio in het noordoosten van Japan trekken. Tepco heeft de voorbije maand een soort bindmiddel gestrooid rond de reactoren 1 en 4 van de kerncentrale, om te voorkomen dat radioactief stof door de wind en de regen in de lucht en de zee zou terechtkomen. Maar sommige reactorgebouwen zijn nog onbeschermd sinds ze door een waterstofexplosie na de aardbeving en tsunami van 11 maart zwaar beschadigd raakten.

Nog werk tot midden juni

Er zijn plannen om de gebouwen af te dekken, maar dat zou nog tot midden juni duren. "We hebben ons uiterste best gedaan, maar we hebben de beschadigde gebouwen nog niet helemaal kunnen beschermen. We excuseren ons voor het tekort aan afdoende maatregelen tegen wind en regen", luidt het bij Tepco. Een adviseur van de Japanse premier Naoto Kan voegde toe dat "alles wordt gedaan om een verdere verspreiding van radioactief materiaal te voorkomen". (Belga)

Een sterke taifoen baart de ingenieurs van de kerncentrale van Fukushima zorgen. De zwaar beschadigde centrale is mogelijk nog niet bestand tegen de voorspelde hevige regenval en sterke wind. Dat zegt de uitbater van de kerncentrale, Tepco. Taifoen Songda De taifoen Songda zal volgens de Japanse meteorologische dienst in de nacht van zondag op maandag over de getroffen regio in het noordoosten van Japan trekken. Tepco heeft de voorbije maand een soort bindmiddel gestrooid rond de reactoren 1 en 4 van de kerncentrale, om te voorkomen dat radioactief stof door de wind en de regen in de lucht en de zee zou terechtkomen. Maar sommige reactorgebouwen zijn nog onbeschermd sinds ze door een waterstofexplosie na de aardbeving en tsunami van 11 maart zwaar beschadigd raakten. Nog werk tot midden juni Er zijn plannen om de gebouwen af te dekken, maar dat zou nog tot midden juni duren. "We hebben ons uiterste best gedaan, maar we hebben de beschadigde gebouwen nog niet helemaal kunnen beschermen. We excuseren ons voor het tekort aan afdoende maatregelen tegen wind en regen", luidt het bij Tepco. Een adviseur van de Japanse premier Naoto Kan voegde toe dat "alles wordt gedaan om een verdere verspreiding van radioactief materiaal te voorkomen". (Belga)