Ruim vijf weken na de parlementsverkiezingen in Estland is de voorzitter van de liberale Hervormingspartij door het parlement in Tallinn tot premier benoemd. Voor de 35-jarige Taavi Rõivas stemden 58 van de 101 afgevaardigden. Er waren 40 tegenstemmen en twee onthoudingen. Rõivas, die zijn ambt in maart 2014 voor een eerste keer had aanvaard, is de jongste regeringsleider in de EU.

Nationale veiligheid

In zijn toespraak in het parlement kondigde Rõivas aan zich voor de sociale welvaart en de nationale veiligheid in te zetten en de huidige economische politiek te zullen voortzetten. Op voorstel van Rõivas benoemde president Toomas Hendrik Ilves het nieuwe kabinet. Minister van Buitenlandse Zaken Keit Pentus-Rosimannus blijft in ambt net zoals Defensieminister Sven Mikser. Nieuwe minister van Financiën van het euroland wordt Sven Sester.

Drieledige coalitie

Rõivas steunt op een coalitie van drie met zijn Hervormingspartij, de sociaaldemocraten en de conservatieve alliantie IRL. De coalitie beschikt over een meerderheid van 59 van de 101 zetels in het parlement. De linkse Centrumpartij komt als de grootste van de drie oppositiepartijen uit op 27 zetels. De Hervormingspartij werd door de crisis in Oekraïne beïnvloede verkiezingen op 1 maart de sterkste kracht, maar haalde geen absolute meerderheid. (Belga/WB)

Ruim vijf weken na de parlementsverkiezingen in Estland is de voorzitter van de liberale Hervormingspartij door het parlement in Tallinn tot premier benoemd. Voor de 35-jarige Taavi Rõivas stemden 58 van de 101 afgevaardigden. Er waren 40 tegenstemmen en twee onthoudingen. Rõivas, die zijn ambt in maart 2014 voor een eerste keer had aanvaard, is de jongste regeringsleider in de EU.In zijn toespraak in het parlement kondigde Rõivas aan zich voor de sociale welvaart en de nationale veiligheid in te zetten en de huidige economische politiek te zullen voortzetten. Op voorstel van Rõivas benoemde president Toomas Hendrik Ilves het nieuwe kabinet. Minister van Buitenlandse Zaken Keit Pentus-Rosimannus blijft in ambt net zoals Defensieminister Sven Mikser. Nieuwe minister van Financiën van het euroland wordt Sven Sester. Rõivas steunt op een coalitie van drie met zijn Hervormingspartij, de sociaaldemocraten en de conservatieve alliantie IRL. De coalitie beschikt over een meerderheid van 59 van de 101 zetels in het parlement. De linkse Centrumpartij komt als de grootste van de drie oppositiepartijen uit op 27 zetels. De Hervormingspartij werd door de crisis in Oekraïne beïnvloede verkiezingen op 1 maart de sterkste kracht, maar haalde geen absolute meerderheid. (Belga/WB)