Syrische terreurverdachte opgepakt in Duitsland

. © AFP

De Duitse politie heeft in Leipzig een Syrische man opgepakt die volgens verschillende bronnen ervan wordt verdacht een bomaanslag te hebben gepland in Duitsland. Dat meldt de politie op Twitter. De man was sinds zaterdag voortvluchtig.

De politie lanceerde een klopjacht op de 22-jarige Jaber al-Bakr nadat in zijn flat in Chemnitz, niet ver van Leipzig, honderden grammen explosieven werd aangetroffen. ‘Moe maar zeer gelukkig: we hebben de terreurverdachte in de loop van de nacht gevat in Leipzig’, zo liet de politie van Sachsen weten op Twitter. Vermoedelijk zal de man vandaag voor de onderzoeksrechter in Karlsruhe verschijnen.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel pakte de politie de man op in de woning van een landgenoot. Al-Bakr had die in het station van Leipzig aangesproken en gevraagd of hij bij hem thuis kon overnachten. De Syriër nam hem mee naar zijn huis en verwittigde de politie nadat hij van de opsporing had gehoord. De politie vond al-Bakr gekneveld in de woning.

Banden met Islamitische Staat?

De politie wilde niet reageren op de berichten dat al-Bakr, die Duitsland binnenkwam als een vluchteling, in contact zou staan met terreurgroep Islamitische Staat, of dat hij plannen zou hebben gehad om een aanslag te plegen op een Duitse luchthaven. Een woordvoerster van het parket verklaarde zondag al dat ‘het algemene beeld’ van het onderzoek aantoont dat een ‘islamistisch gemotiveerde aanslag’ was gepland. Afgelopen weekend werden al vier andere mannen opgepakt in het onderzoek. Twee van hen zijn ondertussen weer vrij.

Duitsland is in verhoogde staat van paraatheid sinds in juli op één week tijd twee terroristische aanslagen gepleegd werden die werden opgeëist door IS en het werk waren van asielzoekers. Sinds 2007 heeft de Duitse politie bovendien minstens vijf islamistische aanslagen verijdeld. Na de gebeurtenissen in Cheimnitz zijn de veiligheidsmaatregelen aan stations en luchthavens nog opgevoerd.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content