De wederopbouw van het door een burgeroorlog verscheurde Syrië zal volgens de Syrische ambassadeur in Moskou minstens 100 miljard dollar (75 miljard euro) kosten. Als gevolg van de hevige gevechten en bomexplosies werden onder andere 3.062 scholen en 675 ziekenhuizen vernield, evenals 55 kerken en moskeeën, verklaarde Riad Chadad op de openbare radiozender Golos Rossii.

Volgens de diplomaat is de schade de schuld van de gewapende tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Het gaat hen enkel om de macht, en niet om de politieke hervormingen, klonk het. 'De controle van het chemische wapenarsenaal van Syrië verloopt voorspoedig en kan binnen het jaar worden afgerond.' 'Maar daarmee is de crisis nog niet beëindigd.' Andere landen moeten hun hulp aan Assad-tegenstanders stoppen, want zij willen Syrië vernietigen opdat het westen de bovenhand zou krijgen in het Midden-Oosten, aldus de diplomaat.

115.000 vluchtelingen

Syrische mensenrechtenactivisten schatten het aantal dodelijke oorlogsslachtoffers onlangs nog op minstens 115.000. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan twee miljoen mensen intussen het land ontvlucht en in Syrië zelf zouden nog eens 4,25 miljoen inwoners op de loop zijn voor het geweld.

Nieuw bloedbad

De rebellen van het Vrije Syrische Leger lieten weten dat de Syrische regeringstroepen in de ruime omgeving van Damascus opnieuw een bloedbad zouden hebben aangericht. De soldaten - onder wie volgens dezelfde bron ook sjiitische milities uit Irak - zouden 130 burgers en rebellen hebben gedood in het plaatsje al-Dhijabija. De woordvoerder van het Vrije Syrische Leger vraagt aan de internationale gemeenschap om 'het nieuwe bloedbad' te onderzoeken.

(Belga/SD)

Volgens de diplomaat is de schade de schuld van de gewapende tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Het gaat hen enkel om de macht, en niet om de politieke hervormingen, klonk het. 'De controle van het chemische wapenarsenaal van Syrië verloopt voorspoedig en kan binnen het jaar worden afgerond.' 'Maar daarmee is de crisis nog niet beëindigd.' Andere landen moeten hun hulp aan Assad-tegenstanders stoppen, want zij willen Syrië vernietigen opdat het westen de bovenhand zou krijgen in het Midden-Oosten, aldus de diplomaat.Syrische mensenrechtenactivisten schatten het aantal dodelijke oorlogsslachtoffers onlangs nog op minstens 115.000. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan twee miljoen mensen intussen het land ontvlucht en in Syrië zelf zouden nog eens 4,25 miljoen inwoners op de loop zijn voor het geweld.De rebellen van het Vrije Syrische Leger lieten weten dat de Syrische regeringstroepen in de ruime omgeving van Damascus opnieuw een bloedbad zouden hebben aangericht. De soldaten - onder wie volgens dezelfde bron ook sjiitische milities uit Irak - zouden 130 burgers en rebellen hebben gedood in het plaatsje al-Dhijabija. De woordvoerder van het Vrije Syrische Leger vraagt aan de internationale gemeenschap om 'het nieuwe bloedbad' te onderzoeken.(Belga/SD)