Syrische regering beschuldigt VS van oorlogsmisdaden in brief aan VN

Na een Amerikaans bombardement op Syrische regeringstroepen beschuldigt de Syrische regering, in een brief aan de Verenigde Naties, de Verenigde Staten van oorlogsmisdaden en humanitaire misdaden.

Bashar al-Assad © Belga

Bij het bombardement, in de provincie Deir ez-Zor in het oosten van Syrië, kwamen vorige nacht kwamen volgens de VS meer dan honderd regeringsgezinde strijders om.

Damascus beschuldigt de Amerikanen van rechtstreekse steun aan terroristen. Washington zegt dat het bombardement 'een antwoord' was op een 'niet-geprovoceerde' aanval op Koerdische en Arabische bondgenoten van de VS in Syrië.

'Humanitair staakt-het-vuren niet realistisch'

Intussen zegt de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzija dat een humanitair bestand van één maand in Syrië, waartoe de Verenigde Naties hebben opgeroepen, 'niet realistisch is'.

'We zouden graag een staakt-het-vuren hebben, het einde van de oorlog (...) maar ik ben niet zo zeker dat de terroristen het daarmee eens zijn', zei de ambassadeur.

De Verenigde Staten lieten donderdag weten, achter de oproep van de VN te staan. Washington verwees daarvoor in het bijzonder naar (rapporten over) chemische aanvallzen (toegeschreven aan de regering in Damascus en de escalatie van bombardementen (op burgers) niet begaan door de internationale coalitie.

Lees meer...