Syrische regering aanvaardt plan Annan

© Reuters

De Syrische regering heeft het zespuntenplan van VN-gezant Kofi Annan aanvaard. De repressie van dictator Bashar Al-Assad kostte al aan 8.000 mensen het leven.

Dat meldt een woordvoerder van Annan vanuit Peking.

Het plan omvat onder meer een onmiddellijke wapenstilstand tussen de strijdende partijen, de terugtrekking van zware wapens uit de bewoonde gebieden en humanitaire hulp aan de bevolking – mogelijk te maken door dagelijks twee uren het geweld te staken, zoals eerder door het Rode Kruis bepleit.

Langs de kant van de Syrische regering is voorlopig geen commentaar gekomen. De Syrische oppositie heeft tot nog toe aanmaningen uit het buitenland tot dialoog met dictator Bashar al-Assad naast zich neergelegd.

De vroegere secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan bevindt zich momenteel in China om te overleggen over Syrië. Annan beschouwt de instemming van de Syrische regering als een eerste belangrijke stap om het geweld en het bloedvergieten te beëindigen, luidde het in een verklaring.

Opflakkering geweld

Desondanks kwam er niet meteen een einde aan het bloedvergieten, meldt The Associated Press. Integendeel: bij hevige gevechten tussen het Syrische leger en rebellen staken deze de grens over naar Libanon. Met hevig vuurgevecht in stedelijk, maar dunbevolkt gebied tot gevolg.

De Syrische troepen staken echter niet fysiek de grens over, aldus een bron bij het Libanese leger en een bij de Libanese politie. Het vechten stopte in het Mashareaa al-Qaa-gebied, aan Syrische zijde.

Ook in voorsteden van de hoofdstad Damascus leverden leger en eenheden van de rebellen zware gevechten.

Verdeelde oppositie overlegt

Ondertussen kwamen de leiders van de verdeelde Syrische oppositie in Istanbul samen om te proberen een lijn te krijgen in hun discours en zo de frustratie van internationale bondgenoten over hun verdeeldheid weg te nemen. Zij raakten het eens over een minimale consensus voor de val van het regime van Assad. Ze eisen naast humanitaire hulp naar verluidt de installatie van een militaire veiligheidszone. Over een wapenstilstand werd niet gesproken.

Die samenkomst is een voorbereiding op een bijeenkomst op 1 april, waarop de VS, Turkije en Europese en Arabische bondgenoten van de Syrische oppositie het zullen hebben over de verdere isolatie van dictator Bashar Al-Assad en steun aan de rebellen. Waarnemers menen dat er zal overlegd worden over wie de enige en legitieme vertegenwoordigers zijn van het Syrische volk.

8.000 doden

Volgens de Verenigde Naties zijn al 8.000 doden te betreuren in de Syrische opstand. Er wordt gevreesd dat het Syrische conflict de regio in brand kan steken.(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content