Een sterk bewapende Syrische rebellengroep is op weg naar Latakia, een belangrijke havenstad in de buurt van de woonplaats van de Assads. De rebellengroep bestaat uit tien islamitische brigades. Twee brigades krijgen steun van al-Qaida uit Irak om het regeringsleger in het gebied te verslaan, meldt het persagentschap Reuters.

De aanval heeft los van het strategische doel ook een symbolische betekenis. Rebellen naderden de plaats Qardaha: het geboortedorp van Hafiz al-Assad, de vorige president en vader van huidig heerser Bashar al-Assad. De regio is het politieke hart van de Alawieten, de minderheid waartoe de Assads behoren. Ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking is Alawiet in het overwegende soennitische land.

Morele opsteker

De tv-zender van de oppositie liet weten dat de rebellen snel opschieten, deels omdat ze voordeel halen uit het bergachtige landschap. "In dit ruige gebied kan de overheid haar tanks moeilijker inzetten", klinkt het.

Daarnaast hebben rebellentroepen een militaire luchthaven nabij de Turkse grens veroverd na een belegering van acht maanden. Hiermee is een belangrijke aanvoerroute naar Aleppo ingenomen. Deze overwinning is een morele opsteker voor de rebellen na een reeks nederlagen in Homs en Aleppo.

1.7 miljoen vluchtelingen

Meer dan 100.000 mensen zijn al omgekomen in het ondertussen 28-maanden durende conflict en ongeveer 1.7 miljoen Syriërs moesten vluchten naar buurlanden, aldus de Verenigde Naties. (AVE)

Een sterk bewapende Syrische rebellengroep is op weg naar Latakia, een belangrijke havenstad in de buurt van de woonplaats van de Assads. De rebellengroep bestaat uit tien islamitische brigades. Twee brigades krijgen steun van al-Qaida uit Irak om het regeringsleger in het gebied te verslaan, meldt het persagentschap Reuters.De aanval heeft los van het strategische doel ook een symbolische betekenis. Rebellen naderden de plaats Qardaha: het geboortedorp van Hafiz al-Assad, de vorige president en vader van huidig heerser Bashar al-Assad. De regio is het politieke hart van de Alawieten, de minderheid waartoe de Assads behoren. Ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking is Alawiet in het overwegende soennitische land. Morele opstekerDe tv-zender van de oppositie liet weten dat de rebellen snel opschieten, deels omdat ze voordeel halen uit het bergachtige landschap. "In dit ruige gebied kan de overheid haar tanks moeilijker inzetten", klinkt het. Daarnaast hebben rebellentroepen een militaire luchthaven nabij de Turkse grens veroverd na een belegering van acht maanden. Hiermee is een belangrijke aanvoerroute naar Aleppo ingenomen. Deze overwinning is een morele opsteker voor de rebellen na een reeks nederlagen in Homs en Aleppo. 1.7 miljoen vluchtelingen Meer dan 100.000 mensen zijn al omgekomen in het ondertussen 28-maanden durende conflict en ongeveer 1.7 miljoen Syriërs moesten vluchten naar buurlanden, aldus de Verenigde Naties. (AVE)