Syrische president Assad wil nieuwe regering

De Syrische president Bashar Al-Assad. © REUTERS

De Syrische president, Bashar al-Assad, heeft Wael al-Halki opnieuw als premier aangeduid. De man moet nu een nieuwe regering vormen. Assad werd zelf al herverkozen als president op 3 juni.

De Syrische president, Bashar al-Assad, heeft Wael al-Halki opnieuw als regeringsleider aangeduid en hem bij decreet verordend een regering te vormen. Dat meldt het staatsagentschap Sana. Assad besloot tot deze stap drie weken nadat hij een derde ambtstermijn van zeven jaar als president heeft aangesneden.

Halki heeft al een regeringsvorming achter de rug. In juni 2012 volgde hij als premier Riad Hijab op. Die had zijn toevlucht in het buitenland gezocht om van daar uit de ‘oorlogsmisdaden en de genocide’ in Syrië aan te klagen. In april 2013 wist Halki een moordaanslag in Damascus te overleven.

Assad werd op 3 juni herkozen. Net als in Oekraïne vond de verkiezing enkel plaats in de gebieden onder overheidscontrole. In tegenstelling tot Oekraïne werd de presidentsverkiezing in Syrië door de Verenigde Staten en het Westen afgedaan als ‘een farce’.

Het regime in Syrië strijdt al drie jaar tegen opstandelingen, gaande van zogenaamd ‘gematigde’ rebellen over het al-Nusrafront en al-Qaida tot de jihadisten van de Islamitische Staat (IS). De oorlog om Syrië heeft in die tijd naar schatting 170.000 doden geëist. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content