Syrische oppositie verenigt zich in militaire raad

De Syrische oppositieraad richt een militair bureau in om de gewapende oppositie te verenigen en de VN veroordeelt opnieuw het geweld van dictator Bashar al-Assad in een nieuwe resolutie.

De Syrische oppositieraad heeft aangekondigd een militair bureau in te richten om de gewapende oppositie “onder één centraal bevel” te brengen.

Voorzitter Boerhan Ghalioen van de Syrische Nationale Raad zei dat een aantal landen heeft aangeboden het Vrije Syrische Leger te bewapenen. Het betreft de gewapende vleugel van de rebellie tegen despoot Bashar al-Assad.

Het militair bureau, dat wellicht in Turkije zal komen, zou bestaan uit burgers en militair personeel. Het zou de aanbiedingen (van wapens) coördineren om een ongecontroleerde instroom in het land te vermijden, zo zei Ghalioen. Het bureau moet zien welke wapens er nodig zijn en voor welke missies.

Burgers beschermen

“Wij zullen onze vragen en onze nood aan wapens vastleggen, en dan kijken in welke landen ze te zoeken. Het gaat erom burgers te beschermen en niet een oorlog te ontketenen”, zei de oppositieleider.

“De Syrische revolutie is als een niet-gewelddadige beweging begonnen en heeft maanden zijn vreedzaam karakter behouden”, zei de Syrische Nationale Raad. “De situatie is veranderd en de Syrische Nationale Raad zal zijn schouders zetten onder zijn verantwoordelijkheden in het licht van deze nieuw-gevonden realiteit”.

Mensenrechtenraad VN veroordeelt opnieuw geweld

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Geneve heeft opnieuw een resolutie goedgekeurd die “de steeds zwaardere inbreuken op de mensenrechten in Syrië” veroordeelt. Het regime van al-Assad wordt opgeroepen de VN en humanitaire organisaties “ongehinderd” toegang tot het land te verlenen.

Van de 47 lidstaten van de Raad keurden 37 de resolutie goed, drie (Rusland, China en Cuba) stemde tegen. De rest onthield zich of was niet aanwezig.

Kofi Annan wil naar Damascus om einde van geweld te eisen

De nieuwe speciaal gezant van de VN en de Arabische Liga voor Syrië, Kofi Annan, hoopt binnenkort naar Damascus te gaan en er een “duidelijke boodschap” te brengen: de gewelddadigheden moeten ophouden en de humanitaire organisaties moeten toegang krijgen tot de bevolking.

Annan benadrukte de noodzaak van een dialoog tussen alle hoofdrolspelers in de crisis in Syrië, “zo snel als mogelijk”.

Annan: ‘Slechts een bemiddelingsproces’

Volgens Annan staat hem een “zeer moeilijke taak” te wachten. Het is volgens hem erg belangrijk dat iedereen aanvaardt dat er slechts een enkel bemiddelingsproces kan zijn, datgene dat de VN en de Arabische Liga gevraagd hebben. Zo niet zouden zijn Syrische gesprekspartners volgens Annan weleens geneigd kunnen zijn om bemiddelaars tegen elkaar op te zetten.

Britse ambassade dicht

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft ondertussen aangekondigd al zijn diplomatiek personeel uit Syrië terug te trekken en het functioneren van zijn ambassade “uit veiligheidsoverwegingen” op te schorten. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content