Syrische Koerden hebben Turkije en zijn bondgenoten verweten het broze staakt-het-vuren in het noorden van Syrië te hebben verbroken op drie plaatsen in de buurt van de stad al-Hassaka. Dat heeft een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Moestafa Bali, donderdag via Twitter gezegd.

"Sinds donderdagochtend zijn terroristische facties, gesteund door het Turkse leger, een grootschalig grondoffensief gestart", klinkt het in een bericht van de SDF. "Dat gebeurde in verschillende dorpen, die bestookt werden met artillerie, waardoor duizenden op de vlucht sloegen." Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van inbreuken op de wapenstilstand.

Het Turkse ministerie van Defensie laat op zijn beurt weten dat donderdag vijf Turkse soldaten gewond geraakt zijn bij een Koerdische aanval. De commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten, Mazloem Abdi, had dinsdag aan de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd dat alle Koerdische troepen zich hebben teruggetrokken uit de Syrische grenszone met Turkije.

De Turken hadden daarop laten weten dat een hervatting van het offensief tegen de Koerdische troepen in Noord-Syrië niet nodig zou zijn. "Het is in dit stadium niet nodig om een nieuwe operatie uit te voeren", zei het Turkse ministerie van Defensie dinsdagavond in een verklaring, eraan toevoegend dat de Koerdische terugtrekking door de VS was bevestigd. Maar volgens beide partijen wordt er dus nog gevochten (door de andere partij). De Koerden vragen de Amerikanen om tussen te komen, terwijl Rusland gevraagd heeft dat de Verenigde Staten hun resterende troepen in Syrië zouden terugtrekken.

Lees ook:

Inval in Syrië: wat willen Turkije, Iran en Rusland?

Syrische Koerden hebben Turkije en zijn bondgenoten verweten het broze staakt-het-vuren in het noorden van Syrië te hebben verbroken op drie plaatsen in de buurt van de stad al-Hassaka. Dat heeft een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Moestafa Bali, donderdag via Twitter gezegd."Sinds donderdagochtend zijn terroristische facties, gesteund door het Turkse leger, een grootschalig grondoffensief gestart", klinkt het in een bericht van de SDF. "Dat gebeurde in verschillende dorpen, die bestookt werden met artillerie, waardoor duizenden op de vlucht sloegen." Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van inbreuken op de wapenstilstand. Het Turkse ministerie van Defensie laat op zijn beurt weten dat donderdag vijf Turkse soldaten gewond geraakt zijn bij een Koerdische aanval. De commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten, Mazloem Abdi, had dinsdag aan de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd dat alle Koerdische troepen zich hebben teruggetrokken uit de Syrische grenszone met Turkije. De Turken hadden daarop laten weten dat een hervatting van het offensief tegen de Koerdische troepen in Noord-Syrië niet nodig zou zijn. "Het is in dit stadium niet nodig om een nieuwe operatie uit te voeren", zei het Turkse ministerie van Defensie dinsdagavond in een verklaring, eraan toevoegend dat de Koerdische terugtrekking door de VS was bevestigd. Maar volgens beide partijen wordt er dus nog gevochten (door de andere partij). De Koerden vragen de Amerikanen om tussen te komen, terwijl Rusland gevraagd heeft dat de Verenigde Staten hun resterende troepen in Syrië zouden terugtrekken.Lees ook:Inval in Syrië: wat willen Turkije, Iran en Rusland?