‘Syrische Koerden hebben Kobani heroverd’

© AFP

Syrische Koerdische strijders van YPG, de eenheden ter bescherming van het Koerdische volk, hebben de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) verdreven uit de Noord-Syrische grensstad Kobani. Dat heeft het met de oppositie gelinkte Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten verklaard en wordt bevestigd door de Koerden.

“Dit is een zege voor alle Koerden”, aldus woordvoerder van de Koerden Idriss Nassan. De Koerden doorzoeken momenteel in het oosten van de stad huizen op springladingen, aldus het Observatorium nog. Er vinden in de stad momenteel geen gevechten meer plaats.

IS had de afgelopen maanden meer dan de helft van de stad ingenomen, die voornamelijk door Koerden wordt bewoond. Daarbij sloegen tienduizenden mensen op de vlucht. De Koerden slaagden er echter, met behulp van de luchtaanvallen door de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten, in de jihadisten geleidelijk aan terug te dringen. Ze kregen ook hulp van de Koerden in Irak, die zware wapens naar Kobani brachten.

IS blijft wel de omgeving van Kobani domineren. Volgens Defensiechef van Kobani Ismet Hassan worden dorpen in een straal van 40 kilometer nog door IS gecontroleerd. “We roepen de wereld op een humanitaire corridor te openen om Kobani te helpen”, zei hij.

Irak

In Diyala, in het oosten van buurland Irak, zijn alle bewoonde gebieden dan weer bevrijd van IS. “De Iraakse strijdkrachten hebben de controle over alle steden, districten en kantons van Diyala”, aldus generaal Abdelamir al-Zaïdi. Volgens de generaal en een plaatselijke verantwoordelijke, heeft het Iraakse leger de controle genomen over de hele regio, waar van donderdag tot maandag nog gevechten plaatsvonden. Er wordt wel nog gevochten in een gebergte, dat in verschillende provincies ligt, waaronder Diyala.

Sinds IS in juni grote stukken van Irak heeft ingenomen, bestrijden het leger, Koerdische strijders, sjiitische milities en leden van soennitische stammen de jihadisten op verschillende fronten. Ook zij worden daarbij gesteund door de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content