De Koerden in Syrië en hun Arabische bondgenoten hebben de oprichting aangekondigd van een "federale regio" in de gebieden in het noorden van het land onder hun controle. Dat heeft Sihanuk Dibo, een functionaris van de belangrijkste Syrisch-Koerdische partij PYD (Partiya Yekitya Demokrat, Koerdische Democratische Partij), gezegd na een conferentie in Rmeilan, in de provincie Hassakeh. Aan die conferentie namen zo'n 200 vertegenwoordigers van diverse etnische en religieuze groepen deel.

De PYD heeft de YPG, de Koerdische Volksbeschermingseenheden, als militaire arm. Het oprichten van een Syrisch Koerdistan, waartoe dit besluit een serieuze stap is, dreigt verketterd te worden door Damacus en vooral Turkije. Bovendien plaats het ook de VS, dat zowel NAVO-bondgenoot Turkije als de YPG (in hun strijd tegen IS) steunt, voor een dilemma. Op Genève II, de conferentie die een diplomatieke oplossing voor het Syrië-conflict zoekt - was op uitdrukkelijk verzoek van de Saudi's - sponsors van een deel van "het verzet", geen plaats.

Autonomie

Woordvoerder Idriss Nassan van de Koerden verduidelijkte dat de Koerden niet naar een onafhankelijke staat streven, maar naar meer autonomie van de gebieden Afrin, Kobani en Jazireh binnen een Syrische federatie.

Zowel de regering in Damascus als de oppositie was er als de kippen bij om het bereikte akkoord af te schieten als "nul en geen enkele waarde." Ankara heeft nog niet gereageerd.

De Turken bestoken al enkele weken het noorden van Syrië: zij vrezen een Koerdische "bufferzone" tussen Turkije en Syrië. (Belga/)

De Koerden in Syrië en hun Arabische bondgenoten hebben de oprichting aangekondigd van een "federale regio" in de gebieden in het noorden van het land onder hun controle. Dat heeft Sihanuk Dibo, een functionaris van de belangrijkste Syrisch-Koerdische partij PYD (Partiya Yekitya Demokrat, Koerdische Democratische Partij), gezegd na een conferentie in Rmeilan, in de provincie Hassakeh. Aan die conferentie namen zo'n 200 vertegenwoordigers van diverse etnische en religieuze groepen deel.De PYD heeft de YPG, de Koerdische Volksbeschermingseenheden, als militaire arm. Het oprichten van een Syrisch Koerdistan, waartoe dit besluit een serieuze stap is, dreigt verketterd te worden door Damacus en vooral Turkije. Bovendien plaats het ook de VS, dat zowel NAVO-bondgenoot Turkije als de YPG (in hun strijd tegen IS) steunt, voor een dilemma. Op Genève II, de conferentie die een diplomatieke oplossing voor het Syrië-conflict zoekt - was op uitdrukkelijk verzoek van de Saudi's - sponsors van een deel van "het verzet", geen plaats.Woordvoerder Idriss Nassan van de Koerden verduidelijkte dat de Koerden niet naar een onafhankelijke staat streven, maar naar meer autonomie van de gebieden Afrin, Kobani en Jazireh binnen een Syrische federatie. Zowel de regering in Damascus als de oppositie was er als de kippen bij om het bereikte akkoord af te schieten als "nul en geen enkele waarde." Ankara heeft nog niet gereageerd. De Turken bestoken al enkele weken het noorden van Syrië: zij vrezen een Koerdische "bufferzone" tussen Turkije en Syrië. (Belga/)